hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Palesztin bajok: egyre több a belső harc

A palesztin arabság sosem volt egységes, és most úgy tűnik, további törésvonalak mentén hasad szét az a kényes status quo, amit az általuk uralt területeken fenntartottak. A marakodás pedig garantálja, hogy a régió, sőt a nagypolitika fő játékosai is lesben állnak, hogy miként szerezhetnek maguknak befolyási teret.

Nem tiszteli a meleglobbit? Kitiltanák Amerikából

Egy új amerikai törvény értelmében az amerikai Külügy­minisztérium feladata lenne, hogy globális szinten megfigyelje a „szexuális kisebbségek” ellen el­kö­ve­tett bűncselekményeket. Magán­­személyek, sőt akár állami képviselők esetében is megtagadható lehet a vízum kiadása, amennyiben az illetőt LMBTQ-közösséget sértő cselekedetben elítélték.

Belföld

A szabadság védelmezői: Szimpátiatüntetés Päivi Räsänen mellett

„KÖSZÖNÖM! Ez hihetetlenül megható és bátorító. Elképesztő tömeg! (…) Hála az Úr Jézusnak, hogy egy család vagyunk Őbenne!” – írta Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter a támogatására szervezett budapesti szimpátiatüntetést követően. A politikust Pál apostol szavai miatt állították bíróság elé, a tárgyalás befejeződött, ítélet március végén várható.

Kik és hogyan avatkoznak be a magyar választásokba?

A magyar országgyűlési választásokba való külföldi beavatkozás visszatérő eleme a kormányzati politikai kom­munikációnak, és valószínűleg még sokat fogunk hallani róla a kampány során. Mit is értenek külföldi beavatkozás alatt? Egyáltalán van reális alapja? Két, merőben más álláspontot képviselő szakértőt kerestünk meg a téma kapcsán.

A gyermekvédelmi törvény miatt is büntethetik Magyarországot

Az Európai Bíróság döntésének értelmében Brüsszel a jogállamiság kritériumaihoz kötheti az uniós költségvetési kifizetéseket. Magyarország esetében akár a gyermekvédelmi törvény is szerepelhet a „bűnlistán”. A témáról Hack Péter jogászt, az ELTE tanszékvezetőjét kérdeztük.

Mészáros István beszéde a Päivi Räsänen melletti szimpátiatüntetésen

Mészáros István Lászlónak, az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága korábbi alelnökének beszéde – elhang­zott a budapesti Finn Nagykövet­ség előtt 2022. február 13-án rendezett szim­pátiatünte­tésen.

Kedves Olvasó!

Hatalmas tömeg gyűlt össze a hétvégén Finnország budapesti nagykövetsége előtt, hogy egy bibliai vers miatt indított koncepciós perben meghurcolt finn képviselő, Päivi Räsänen érdekében, illetve a vallás- és a szólásszabadság mellett szót és Bibliát emeljen. Nem számított, hogy ki katolikus, református, baptista, karizmatikus vagy nem hívő: a közös nevező a szabadság védelme volt. 

Hit és értékek

Josszi Dagan: a Biblia oldalain lépkedünk

„Össze van kötve a jövőnk” – állítja Josszi Dagan, a Szamariai Regionális Tanács elnöke, aki Magyarországon a kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt politikusokkal, üzletemberekkel és egyházi vezetőkkel. A bibliai régió, amelyet képvisel, ma Izrael leggyorsabban fejlődő térsége.

HÁTTÉR

Oláh Gergő: vállalni kell a harcot a házasságért

Február, Valentin-nap, házasság hete. Oláh Gergővel beszélgettünk ez alkalomból, aki néhány hete közösségi oldalán a házasságot támadó trendekkel szembemenve posztolt. „Hűséggel szeretlek” című dalában a Bibliát idézi: „A hármas kötél nem szakad el.” Feleségével 14 éve házasok, öt gyermekük van.

Megjött a kedvünk a házassághoz

Hétköznapi tapasztalat, hogy a járvány igencsak próbára teszi az emberi kapcsolatokat. Innen jön az idei Házasság hete rendezvények fő mottója is: „Maradjunk együtt!” A statisztika ugyanakkor azt jelzi, hogy 2020–2021-ben Magyarországon egyedülálló módon csökkent a válások száma és folytatódott a házasságkötések és születések számának emelkedése.

Ezért oldották fel az összes Covid-korlátozást Dániában

Dánia február 1-től minden COVIDdal kapcsolatos intézkedést feloldott, pedig égbe szöknek az esetszámok. Dr. Camilla Holten-Møllertől, a tanácsadói csoport matematikai modellezésért felelős vezetőjétől kérdeztük meg, mi vezetett a döntéshez, és jelentheti-e mindez a járvány végét.

Mi fán terem az NFT?

Ha valaki az elmúlt évben elővett egy pénzügyi vagy technológiai újságot, nem tudta elkerülni az NFT kifejezést és a kapcsolódó szenzációs híreket. Milliós digitális képek, sokezer százalékos napi értéknövekedés, döbbenetes átverések... De mik ezek az NFT-k és mire számíthatunk a terjedésükkel?

A Magyar Nemzeti Bank története

Már az 1848-as szabadságharc idején felmerült az igény az önálló pénzügy­politikára: a Nemzeti Bank létrehozása a kilencedik volt a 12 pontból. A független magyar kormány a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankot ruházta fel a jegybanki feladatokkal.

KÁVÉSZÜNET

Hogyan hat az internethasználat a nyelvünkre és a gondolkodásunkra?

LOL, OMG, flex, pov. Sokan csak sejtik, mik ezek a Z generációs betű­halmazok. Mire rájövünk jelentésükre, öt újabb netes kifejezés jön divatba. nem csak szókészletünk változik internet­használat közben.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!