hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi fán terem az NFT?
Magántulajdon a virtuális arénában
Mi fán terem az NFT?

Népszerű NFT az „unott majom jacht klub” sorozat.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 02. 17.
Ha valaki az elmúlt évben elővett egy pénzügyi vagy technológiai újságot, nem tudta elkerülni az NFT kifejezést és a kapcsolódó szenzációs híreket. Milliós digitális képek, sokezer százalékos napi értéknövekedés, döbbenetes átverések... De mik ezek az NFT-k és mire számíthatunk a terjedésükkel?

Az NFT, vagyis nem helyettesíthető token – angolul non-fungible token – egy viszonylag új jövevény az egyre összetettebbé váló kriptopiacon. Az emberek egyrésze már hallott a bitcoinról, illetve tudja, mi a blokklánc (block­chain) technológia lényege, viszont az NFT kifejezés még nem épült be ezekhez hasonlóan a köztudatba.

Az NFT gyakorlatilag egy olyan kriptoeszköz, aminek egyik legfontosabb tulajdonsága az egyediség. Egy token megalkotásakor egyedi meta­adatok vannak eltárolva, melyek segítségével az eredetiség mindig bizonyítható. Minden tokenből csak egy előre meghatározott mennyiség készül azzal a céllal, hogy egy virtuális vagy akár fizikai dolognak az eredetiségét, tulajdonjogát igazolják.

Ami az NFT-ket megkülönbözteti a kriptovalutáktól, az többek között az oszthatatlanság elve. Amíg egy bitcoint el lehet osztani akár százmillió egyenlő darabra, addig az NFT-k jellemzően nem oszthatóak. Ez az oszthatatlanság, a készítéskor a számítógépes kódba égetett metaadatok, illetve a blokklánc technológia által garantált egyediség és követhetőség lehetővé teszi, hogy egy (kvantumszámítógép híján) hamisíthatatlan egyedi tokenünk – gyakorlatilag egy számlánk – legyen az adott NFT tulajdonjogáról. Így hirtelen megnyílnak a lehetőségek olyan dolgokra is a virtuális térben, amik a könnyű másolhatóság és az internet anonimitása miatt eddig nem voltak elérhetők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!