hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

A Neil Young–Spotify vita egy baljós vakcinaháború tünete

A megszokott demokrata–republikánus harc Amerikában az elmúlt hónapokban új fronttal bővült: ez pedig az oltások kérdése. A vita meglepően nagy indulatokat vált ki a tengerentúlon és nem sok jót ígér, mivel akár republikánus belviszályhoz is vezethet.

Óriáscégek és az olimpia: pénz beszél

Úgy tűnik, az amerikai nagyvállalatokat csak addig érdeklik az emberi jogok, amíg a kínai csekkek meg nem érkeznek. Amikor Kínát számtalan kritika éri az ujgurok elleni atrocitások miatt, a Coca-Cola és más nagyvállalatok hallgatnak.

Moszkva és Peking szövetsége: így építenének új világrendet

Hszi Csin-ping két éve nem találkozott más országok vezetőivel – diplomáciai böjtjét Putyinnal törte meg. A tárgyalást egyesek egy új világrend kezdetének, mások pusztán Amerikával szembeni PR-fogásnak tekintik. A cél mindkét esetben az, hogy az amerikai elefántot a geopolitikai porcelánboltban kicsit a helyére tegyék. Csak nem mindegy, mennyi minden törik majd közben össze.

Kedves Olvasó!

Pár hete írtunk arról a Hetek hasábjain, hogy milyen drámai módon megnövekedett az üldözött keresztények száma szerte a világban. Van, ahol titokban kell tartani az istentiszteleteket, máshol megverik az utcán azokat, akik megtérnek. 

Belföld

Tetvekhez és rühekhez hasonlította politikai ellenfeleit Iványi Gábor

Lapzártánkkor még nem dőlt el, hogy lesz-e közös államfőjelöltje az ellenzéknek, és ha igen, akkor ki. Márki-Zay Péter Iványi Gábor volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt javasolja, de az újabban zsidó tradíciókra tért lelkész mellett felmerült Róna Péter nemzetközi hírű közgazdász és Elek István közíró, volt MDF- és Fidesz-képviselő neve is.

A negyedik oltást már nem ajánlják mindenkinek

Az enyhén növekvő szennyvízadatok azt jelzik, hogy még nem vagyunk túl a covid-járvány 5. hullámának csúcsán. Hazai és külföldi adatok szerint az omikron variáns esetében a 3. oltás felvétele 80 százalékkal csökkenti a súlyos megbetegedés vagy halálozás kockázatát. A 4. oltást viszont csak a különösen veszélyeztetett csoportoknak ajánlják a szakemberek.

Hit és értékek

Gyülekezetek is részt vesznek a Facebook metaverzum-kísérletében

„Három alma változtatta meg a világot. Az első alma Évát kísértette meg, a második Newtont inspirálta, a harmadikat pedig félig megrágottan Steve Jobs nyújtotta oda a világnak” – állítja a prágai Apple Múzeumban egy felirat. Ma még nem tudni, mit hoz a metaverzum szép új világa az egyházak számára: kitörési lehetőséget új emberek elérésére vagy feneketlen szakadékot?

"Ne kérj bocsánatot azért, amiben hiszel"

Ha a kereszténységet felhígítjuk, akkor az emberek elfordulnak tőle, mert nem találnak benne semmi értéket – mondta a Hetek Studio vendégeként Will Witt. Az amerikai influenszer a Prager University munkatársaként dolgozik: a nonprofit szervezet szemnyitogató videókat készít többek között olyan fontos témákról, mint az abortusz, a kereszténység értékei, a patriotizmus fontossága vagy éppen a szocializmus pusztító hatásai.

HÁTTÉR

Az orosz és szovjet útlevél története

Közismert, hogy a kommunista blokk országaiból csak a kiváltságos elvtársak utazhattak külföldre. Kevesebben tudják, hogy az emberek mozgását országon belül is korlátozták, és ennek a gyakorlatnak már az orosz birodalomban megvoltak az előzményei.

Véget ér az ingyenpénz korszaka

A központi bankok egyik lényeges korai funkciója az uralkodók, uralkodóházak kiadásainak, nem ritkán a háborúknak a pénzelése volt. Ma már inkább a pénznyomtatás és a kamatok nagy hatalmú urait látják bennük. A jegybankárok szavai a tőzsdék beszakadását vagy éppen emelkedését indíthatják el, és hozzájuk igazodnak a jelzáloghitelek vagy bankbetétek kamatai is.

"Szabadságkonvoj": mit akarnak a kanadai kamionosok?

A január végén kezdődött kanadai kamionos blokád eredetileg a járvány okán bevezetett korlátozások miatt indult; azóta a bürokratikus állami elnyomás elleni kiállássá szélesedett.

KÁVÉSZÜNET

Étkezhetünk-e egészségesen az ételstandoknál?

A „street food” úttörése rohamtempóban halad előre. Nem csoda, hisz egyre kevesebb idő jut a nyugodt étkezésre. Mi áll a népszerűség hátterében? Melyek az irányzat legismertebb képviselői? A dietetikust kérdezzük: mennyire árthat egészségünknek, ha gyakran látogatunk el a standokhoz?

Így vegyük rá a Google-t a felejtésre

A hamis adatok az internetre kikerülve árthatnak szakmai hírnevünknek, nem beszélve egyéb, akár a karatergyilkosságot is kimerítő negatív következményekről. Szerencsére már vannak olyan törvények, amelyek ráveszik az internetet a felejtésre, még ha nem is olyan gyakran élnek ezzel a lehetőséggel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!