hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyülekezetek is részt vesznek a Facebook metaverzum-kísérletében
Új virtuális világvallások születhetnek
Gyülekezetek is részt vesznek a Facebook metaverzum-kísérletében

Forrás: Shutterstock / Hetek-grafka

2022. 02. 09.
„Három alma változtatta meg a világot. Az első alma Évát kísértette meg, a második Newtont inspirálta, a harmadikat pedig félig megrágottan Steve Jobs nyújtotta oda a világnak” – állítja a prágai Apple Múzeumban egy felirat. Ma még nem tudni, mit hoz a metaverzum szép új világa az egyházak számára: kitörési lehetőséget új emberek elérésére vagy feneketlen szakadékot?

Előző heti számunkban bemutattuk, hogyan képzeli el a virtuális jövőt a Facebook alapítója, Mark Zu­ckerberg abban a több mint egyórás prezentációban, amely az elkövetkező évekre megszabhatja Meta Platforms névre átkeresztelt cége fejlesztési irányait. A metaverzumként emlegetett virtuális valóság minél gyorsabb „belakása” érdekében a technológiai óriásvállalat 10 000 fejlesztőt kíván alkalmazni. Az ő feladatuk lesz az, hogy részletekbe menően megteremtsék azt a platformot, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy ne csak a mások által megalkotott digitális környezetbe lépjenek be (mint például a videójáték-felhasználók), hanem megteremtsék a saját alternatív világukat is. A metaverzum koncepciója szerint ugyanis nem lesz a jövőben szükség arra, hogy a különböző platformok között váltogassunk, hanem egy nagy közös multidimenzionális világban lehet majd akadálymentesen navigálni.

Virtuális otthont kínálnak

Tévedés azt gondolni, hogy a metaverzum fejlesztői csak a még tökéletesebb játékélményt akarják a felhasználók számára elérhetővé tenni. A vízió ugyanis azzal számol, hogy a fizikai világ minden aspektusát megteremtik a digitális térben – a munkavégzéstől a sporton és a tanuláson át a tetszőleges szabadidős tevékenységekig.

A metaverzumba integrálni kívánt emberi tevékenységek között Mark Zuckerberg kiemelt szerepet szán a vallási közösségeknek. A Facebook az elmúlt években számos különböző felekezettel ápolt partneri viszonyt, kis közösségektől kezdve olyan nagy egyházakig, mint az Assemblies of God (a legnagyobb nemzetközi pünkösdi gyülekezet – a szerk.). Miután a koronavírus-járvány arra kényszerítette a vallási csoportokat, hogy új működési formákat keressenek, a Facebook még nagyobb stratégiai lehetőséget lát abban, hogy olyanokat vonjon be a platformjába, akik az átlagnál jóval elkötelezettebb felhasználók” – írja elemzésében a New York Times.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!