hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van-e helye az egyháznak a virtuális valóságban?
Lehetőségeket és veszélyeket is jelent az új technológia
Van-e helye az egyháznak a virtuális valóságban?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 02. 03.
A Hetek januárban több cikkben foglalkozott azzal, milyen nehézségekkel szembesültek a keresztények és a gyülekezetek világszerte a Covid-járvány során. Ezt a sorozatot most egy olyan témával folytatjuk, ami a közeljövő egyik lehetséges nagy kihívása: lehet-e és ha igen, hogyan megjelenni a közösségeknek a kiterjesztett, virtuális valóságban?

A vasárnapi istentiszteletre a szokott időben érkeznek a hívek. A lelkész a bejáratnál üdvözli őket, majd mindenki elfoglalja a helyét a tágas csarnokban. A rövid bevezető után a zenekar népszerű keresztény dicséreteket játszik, utána pedig a pulpitushoz lép az első igehirdető. Üzenetének végén megkérdezi a hallgatóságot, hogy ki akarja elfogadni Jézust? Az esemény mégsem egy a szokásos vasárnapi istentiszteletek közül: egyetlen résztvevő sincs ugyanis a csarnokban valóságosan jelen, sőt maga a csarnok sem létezik.

Nincs, de mégis van: a VR Church minden hétvégén megtartja összejövetelét a metaverzumban. A vendégek, a zenészek és a lelkészek egyaránt digitális énjükkel vannak jelen, miután beléptek VR headsetjüket viselve a gyülekezet virtuális csarnokába. A részvételnek nincs földrajzi, sem létszámbeli korlátja, így – legalábbis a metaegyházakat népszerűsítők szerint – megvalósul a mennyei jelenet, ahol számtalan különféle népből és nemzetségből való szentek magasztalják együtt Istent.

A Virtual Reality Church online közösségét D. J. Soto vezető lelkész 2016-ban hozta létre, azzal a céllal, hogy a virtuális valóságban hirdesse az evangéliumot. Az alapító – aki civilben egy VR-fejlesztésekkel foglalkozó cég tulajdonosa – azt állítja, hogy kezdeményezése a világ első olyan gyülekezete, amely kizárólag virtuális valóságban létezik. „Olyan online teret hoztunk létre, amelynek célja, hogy radikálisan befogadó legyen, összhangban azzal, ahogy az egyház a története során folyamatosan felhasználta az új médiaformákat” – írja bemutatkozásában D. J. Soto. Az új „apostoli misszió” célja, hogy virtuális gyülekezetek sokaságát hozza létre Amerika-szerte, a legkülönbözőbb stílusokban és érdeklődési körök szerint szerveződve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!