hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az orosz és szovjet útlevél története
Az irat, amit zsebből kihúzni jó
Az orosz és szovjet útlevél története

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 02. 09.
Közismert, hogy a kommunista blokk országaiból csak a kiváltságos elvtársak utazhattak külföldre. Kevesebben tudják, hogy az emberek mozgását országon belül is korlátozták, és ennek a gyakorlatnak már az orosz birodalomban megvoltak az előzményei.

Az Orosz Birodalomban az embereknek egy adott helyen kellett élniük,a szabad mozgás lehetősége az országon belül is csak a belföldi útlevéllel rendelkező privilegizált társadalmi rétegeknek adatott meg.

A bolsevikok hatalomra kerülve megszüntették a korábbi regisztrációs rendszert, ezzel a helyhez kötöttséget és a személyazonosság igazolásának ezt a formáját is – de alig néhány évvel később visszaállították. Mi célt szolgált a regisztrációs kötelezettség, hogyan lehetett megélni a mindennapokat ennek birtokában vagy éppen a hiányában? Milyen hatása volt a társadalom egészére nézve, milyen kontrollálási szándékokat szolgált ki?

A belföldi útlevél (és a hozzá tartozó lakcímbejelentés) egyszerre volt tartózkodási engedély és migráció-nyilvántartó eszköz, amelyet az Orosz Birodalomban 1917 előtt, majd a Szovjetunióban az 1930-as évektől kezdve használtak. Rövid visszatekintésben nézzük meg ennek történetét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!