hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óriáscégek és az olimpia: pénz beszél
Az „érzékeny” vállalatoknak nem mindig számítanak a morális kérdések
Óriáscégek és az olimpia: pénz beszél

Fotó: AP / Li Xin Xinhua

2022. 02. 09.
Úgy tűnik, az amerikai nagyvállalatokat csak addig érdeklik az emberi jogok, amíg a kínai csekkek meg nem érkeznek. Amikor Kínát számtalan kritika éri az ujgurok elleni atrocitások miatt, a Coca-Cola és más nagyvállalatok hallgatnak.

Azok a „woke” vállalatok, amelyek rendszerint „erényeskednek”, hogy elnyerjék a baloldal tetszését, ezzel egy időben komolyan profitálnak a 2022-es téli olimpiából, még akkor is, ha a játékokat rendező kommunista Kínában napi szinten követnek el emberijog-sértést. Pedig számos amerikai vállalat fennen hirdeti, mennyire törődik az emberi jogokkal, ám gond nélkül váltak a pekingi téli olimpiai játékok hivatalos partnereivé.

Ugyanezen cégek még bojkottálták Grúziát a választási törvényei miatt, támogatták a Black Lives Mattert, és gyakran az „elnyomott” csoportok érdekében emelnek szót, például LMBTQ-párti kijelentésekkel, de valamiért nem élnek szankciókkal a kommunista Kínával szemben.

Noha Joe Biden elnök diplomáciai bojkottot ígért az olimpia ellen, tiltakozásul többek között a KKP ujgurok elleni folyamatos atrocitásai miatt, nyilvánvaló, hogy a multik kevésbé voltak aggályosak. Pedig sok beszámoló szerint a KKP máris használja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kapott befolyást, hogy kémkedjen, adatokat rögzítsen, sőt cenzúrázzon hazai forrásokat a kínai helyzetet illetően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!