hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moszkva és Peking szövetsége: így építenének új világrendet
Nem kérnek az amerikai dominanciából
Moszkva és Peking szövetsége: így építenének új világrendet

Fotó: AP / Greg Baker

2022. 02. 09.
Hszi Csin-ping két éve nem találkozott más országok vezetőivel – diplomáciai böjtjét Putyinnal törte meg. A tárgyalást egyesek egy új világrend kezdetének, mások pusztán Amerikával szembeni PR-fogásnak tekintik. A cél mindkét esetben az, hogy az amerikai elefántot a geopolitikai porcelánboltban kicsit a helyére tegyék. Csak nem mindegy, mennyi minden törik majd közben össze.

Február elején Pekingben került sor a csúcstalálkozóra, közvetlenül a téli olimpia nyitóünnepsége előtt, amelyet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és más országok diplomáciai bojkottja árnyékol be. A két nagyhatalom a kommunizmusban is márrövid frigyet kötött, ám mostani közeledésük sem véletlen: a nyugati befolyásszerzés miatt épülhet újfent alternatív gigaszövetség.

A nyugat kitermelte ellenségeit

Ismeretes, hogy az első világháború idején a bolsevik mozgalom kihasználta a történelmi lehetőséget, és a felforgatás ősi technikáját latba vetve megváltoztatta Oroszország és egyúttal Európa történelmét.

A proletárforradalmat, s így a Szovjetunió megszületését viszont sajátos módon részben nyugati és helyi nagytőkések, másrészt a németek támogatták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!