hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Véget ér az ingyenpénz korszaka
A központi bankok szerepe a válságkezelésben
Véget ér az ingyenpénz korszaka

Az Amerikai Központi Bank épülete. Az alapító atyák megosztottak voltak az intézményt illetően.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 02. 09.
A központi bankok egyik lényeges korai funkciója az uralkodók, uralkodóházak kiadásainak, nem ritkán a háborúknak a pénzelése volt. Ma már inkább a pénznyomtatás és a kamatok nagy hatalmú urait látják bennük. A jegybankárok szavai a tőzsdék beszakadását vagy éppen emelkedését indíthatják el, és hozzájuk igazodnak a jelzáloghitelek vagy bankbetétek kamatai is.

Az első központi bank az 1668-ban létrejött Svéd Központi Bank volt, amelyet nem sokkal később követett a Bank Of England megalapítása. Ekkoriban a központi bankok jellemzően magántulajdonban álltak még, a Bank Of England tulajdonosai között megtaláljuk a királyt és a királynőt is. A bank kezdeti fő feladata mindjárt az angol–francia háborúk finanszírozása volt.

A világ legfontosabb központi bankja az Amerikai Központi Bank (Fed – Federal Reserve System). Az alapító atyák megosztottak voltak a központi bank kérdésében. Thomas Jefferson szerint nagyobb veszélyt jelent a szabadságra, mint a hadsereg. Alexander Hamilton azonban maga is közreműködött a megteremtésében, ez az intézmény azonban átmenetinek bizonyult csupán.

A pénzügyi stabilitás hiánya, a kialakuló válságok és az 1900-as évek eleji pénzügyi pánik nyomán az USA-ban is megszületett a központi bank végleges intézménye. Mivel az 1913-ban létrehozott Fed szembement egyes alapító atyák akaratával, megalapítását egy szupertitkos találkozón készítették elő, ráadásul a világ legnagyobb központi bankja a mai napig nem igazán átlátható magántulajdoni struktúrában működik, ezért rendszeres céltáblája a kriti­káknak és különféle összeesküvés-elméleteknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!