hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hazai bankszektor alakulása az elmúlt években
Sikerek és kihívások
A hazai bankszektor alakulása az elmúlt években

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 20.
A pénzügyi források és eszközök legfontosabb közvetítője a bankrendszer, így a szektor fenntartható működése fontos a gazdaság kiegyensúlyozott fejlődése szempontjából.

A világméretű koronavírus-járvány által kikényszerített intézkedések keretében a bankok, éppúgy, mint más szektorok évek helyett hetek alatt hajtottak végre jelentős informatikai és ügyviteli fejlesztéseket. Ugyan­akkor a nagy kérdés az, hogy a járvány után mekkora lesz a visszarendeződés, és hogy ki lesz végül a változások nyertese.

A washingtoni székhelyű Világbank frissen közzétett előrejelzései alapján a globális fellendülés lassulni fog; a pénzügyi kockázatok és az új vírusvariánsok is bizonytalanságot okozhatnak. A világgazdaság teljesítménye tavaly 5,5 százalék körül növekedhetett, idén 4,1 százalékos bővülést várnak, míg 2023-ra 3,2 százalékot.

Hazánk jól vette az akadályt

Ezekhez a meglehetősen borús kilátásokhoz képest a Világbank Magyarországra vonatkozó prognózisai kedvezőek: 2021-re a korábban jelzett 6 százalék helyett 6,8 százalékos növekedés, míg 2022-re 4,7 százalék helyett 5 százalékos bővülés várható. 2023-ban is jelentősen, 4,3 százalékkal erősödhet a magyar gazdaság teljesítménye.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!