hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol lesz jó helyen a pénzem?
A bankválasztás szempontjai
Hol lesz jó helyen a pénzem?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 27.
Annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy miként működik egy ideális bank, meg kell tudnunk fogalmazni az elvárásainkat és prioritásainkat is azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételek mellett tartjuk kívánatosnak a pénzünk kezelését.

„Bárcsak Isten küldene valamilyen egyértelmű jelet! Például egy nagyobb összeget a nevemre egy svájci bankba!” – szól az idézet a hamisítatlan humorú Woody Allentől. De miért éppen egy svájci bankba? Svájc leghíresebb jelképei közé tartozik a bankszektora, amely sok tekintetben ma is mintául szolgál a pénzintézetek számára.

Bankválasztáskor az emberek a megbízhatóság és a stabilitás mellett ma már elsősorban a gyors és korszerű online ügyintézést, a rugalmasságot és a fiókhálózat kiterjedtségét is nézik. Az utóbbi időben a társadalmi felelősségvállalás fontossága is megjelent mint szempont. A banki világban az ún. vállalati társadalmi felelősségvállalás (corporate social responsibility – CSR) arról szól, hogy egy banknak többnek kell lennie profitmaximalizálást célzó intézménynél, hiszen része az őt körülvevő társadalmi és ökológiai közegnek. A pénzintézeteknek aktív és támogató elkötelezettséget kell mutatniuk a fenntartható, etikus és felelős gazdálkodás, a társadalmi jólét, valamint mindezekkel összefüggésben a környezetvédelem iránt is.

A koronavírus-világjárvány árnyékában a banki társadalmi felelősségvállalás egyik szép magyarországi példája a „Jótett Bank” elnevezésű kezdeményezés is, melyet még 2020-ban indított el a Magyar Bankszövetség, felismerve azt, hogy a társadalom egészét érintő válsághelyzetekben fontosabbá válik a jószolgálati tevékenység. Mivel a járvány az egészség- és az oktatásügyet közvetlenül érintette, a „Jótett Bank” erre a két területre fókuszálva dolgozott ki banki adományozási programokat, úgymint a „Banki Véradók Hete”, illetve a „Digitális Gyorsítóprogram – a tanulók hardveres ellátottságáért, digitális fejlesztéséért”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!