WHO: 2021 végére még nem érjük el a globális nyájimmunitást
Idén még biztos marad a maszkviselés
WHO: 2021 végére még nem érjük el a globális nyájimmunitást

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 12.
A széleskörű oltási kampányok ellenére idén még nem elérhető cél a globális nyájimmunitás, állítja az Egészségügyi Világszervezet egyik vezető tudósa. Mindaddig, amíg az immunitás kialakulásához szükséges 60-70 százalékos oltottsági arányt nem érjük el, marad a maszkhasználat.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A WHO vezető tudósa, Soumya Swaminathan a hétfői napon kijelentette, hogy a koronavírus elleni küzdelemben a nagyarányú átoltottságból fakadó "nyájimmunitást" nem fogjuk elérni 2021-ben, annak ellenére, hogy egyre több oltóanyag áll rendelkezésre.

Még mindig limitált a vakcinához való hozzáférés a fejlődő országokban, de számos más országban is jellemző az oltással kapcsolatos szkepticizmus, illetve a vírus mutációjával kapcsolatos aggodalmak, amit nem segítenek az ügyön. 

A világ egyre több országa (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szingapúr, Németország és más EU országok) lép be a tömeges oltás első fázisába. A nyájimmunitáshoz azonban a szakértők szerint 60-70 százalékos oltottsági szintet kell elérni, ami még rendkívül távoli célnak tűnik. 

Swaminathan szerint a kutatók "hihetetlen előrelépést" értek el számos biztonságos és hatékony vakcina kifejlesztésében, és arra kérte az embereket,

legyenek "kicsit türelmesek", mert az oltóanyag milliárdnyi dózisának legyártása időbe kerül. 

Addig is a távolságtartás, a higiénia fenntartása és a maszkhasználat fontosságát hangsúlyozta. 

Dale Fisher, a WHO járványkitörés riasztási és elhárítási hálózatának vezetője szerint "nem fogunk gyorsan visszatérni a normális kerékvágásba", megerősítve, hogy a 2021-es évvel nem lesz vége a koronavírus elleni harcnak. 

"Lehet néhány ország ahol elérik a nyájimmunitást, de akkor sem térünk vissza a normális állapotokhoz, különösen a határellenőrzést tekintve"

(DW/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!