Vuhan-akták: Kína kozmetikázott számokat közölt a világjárvány elején
A CNN birtokába került kiszivárogtatott dokumentumok szerint dupla annyi fertőzött volt a járvány elején, mint amiről tudtunk
Vuhan-akták: Kína kozmetikázott számokat közölt a világjárvány elején

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 02.
Hubei tartomány egészségügyi  hatóságainak belső használatú, titkosított dokumentumaihoz jutott hozzá a CNN, melyből például az is kiderül, hogy februárban dupla annyi fertőzéses esetet regisztráltak, mint amit nyilvánosságra hoztak, közel hatezret.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A kiszivárgott 117 oldalas írás a CNN szerint a legjelentősebb kiszivárogtatott anyag, ami Kínából a járvány kezdete óta érkezett és a híroldal szerint ennek segítségégével először kaphatunk világos betekintést abba, mit is tudtak akkor a helyi hatóságok.

A szivárogtatók hazafiként jellemezték magukat, akiket "a cenzúrázott igazságok felfedése és más szókimondó kollégáik iránti tisztelet" motivált.

A kínai kormány kitartóan elutasította az Egyesült Államok és más nyugati országok részéről érkező vádakat azzal kapcsolatban, hogy szánt szándékkal visszatartott volna vírussal kapcsolatos információkat, mondván „mindig időben, nyíltan és átláthatóan kommunikált”. Bár az iratok nem bizonyítják a szándékos ködösítési kísérletet, számos ellentmondásra fényt vet. 

A hivatalos számok, melyek a világ minden táján ismertté váltak, nem tükrözték a valóságot akkor, amikor a vezetőiknek a leginkább szükségük lett volna saját válaszadási stratégiájuk kiépítéséhez, így számos országot felkészületlenül ért a járvány. 

Február 10-én a nyilvános kínai adatok szerint összesen 2,478 új koronavírus-esetet regisztráltak az egész országban, a kiszivárgott adatok azonban azt mutatják, hogy csak Hubei tartományban megközelítette a hatezret az új esetek száma (5,918). Február 17-én a tartományban 93 halálesetet  kommunikáltak a regisztrált 196-helyett.

Egy másik jelentés február 10-ig hat egészségügyi dolgozó halálát is említi, ami sosem került nyilvánosságra. 

A vírus első megjelenésekor 2019 végén a kínai adatok szerint a nyilvánosan kommunikált 44 „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos” esethez képest legalább 200 fertőzöttről tudtak. 

Az igazi fertőzési és halálozási számok ellentmondásai mellett a dokumentumokból az is kiderült, hogy Hubei tartományban épp dúlt az influenzajárvány a koronavírus megjelenésekor. 

A tartomány, ahol a vírus epicentruma, Vuhan is található, decemberben a szokásos influenza esetek hússzorosáról számolt be, és nagy részüket „ismeretlen forrású” influenzaként könyvelték el. Nem tudni hogy ezek milyen százalékban lehettek koronavírus-esetek, hiszen csak arra teszteltek az orvosok, amire tudtak, a CNN által megszólaltatott szakértők szerint.

Kína ugyan állítja, hogy vuhani koronavírus-esetekről több tanulmány is készült még 2019 decembere előtt, erre sehol nincsen bizonyíték.

A korai tesztelés akár 23 napig is eltarthatott, ezért a kínai számok mindig a valóság mögött jártak, de a szivárogtatók szerint a lassúság mellett az egészségügyi rendszer rugalmatlansága, a bürokrácia, illetve a felkészületlenség is rontott a helyzeten. 

(CNN/Hetek)

hetek
Előfizetéi nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!