Újabb hullámra számítanak: harmadjára is beoltanák ősszel a briteket
Háromszor annyi vakcinát rendeltek, mint ami a lakosság kétszeri beoltásához kell
Újabb hullámra számítanak: harmadjára is beoltanák ősszel a briteket

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 29.
A brit kormány 60 millió adagot rendelt a Pfizer gyógyszeripari cégcsoport és a BioNTech biotechnológiai kutatóintézet által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagból kizárólag arra a célra, hogy ezeket a dózisokat az első két adag hatását erősítő harmadik vakcinadózisként adják be a lakosságnak - közölte szerdán Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány az egészségügyi hatóságokkal együtt több mint egy éve dolgozik a hatáserősítő oltási program összeállításán, és klinikai tesztprogramok elvégzését is segítette egy ilyen célú oltási kampány várható hatásainak megállapítására.

A miniszter kijelentette:

a 60 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát "más oltóanyagokkal együtt" még az idén használni kezdik egy országos hatáserősítő oltási program keretében.

Hancock egyelőre nem részletezte, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag mellett mely gyártóktól rendel a brit kormány e célra újabb dózisokat.

Háromszor annyi vakcinát rendeltek, mint ami a teljes lakosság kétszeri beoltásához kell

A szerdán bejelentett 60 milliós rendelés azt jelenti, hogy a brit kormány eddig 100 millió dózist kötött le a Pfizer/BioNTech-vakcinából, ugyanannyit, mint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport közös fejlesztésű oltóanyagából.

 

A brit kormány nyolc különböző vakcinából eddig összesen csaknem 460 millió adagot rendelt, több mint a háromszorosát annak a mennyiségnek, amely a teljes brit lakosság kétszeri beoltásához szükséges.  

Boris Johnson miniszterelnök már a múlt héten jelezte, hogy

ősztől újabb, az eddig beadott vakcinák hatását tovább erősítő oltási kampány kezdődik Nagy-Britanniában.

Johnson elmondta: erre azért van szükség, mert jóllehet a nagy-britanniai oltási program már eddig is nagyon sok ember életét megmentette, és nagyon nagy változást eredményezett a járvány dinamikájában,

még mindig nincs azonban teljesen pontos kép arról, hogy az eddig kiépített védelem mennyire erőteljes.

Újabb hullámra számítanak

Hozzátette: a tudományos szakértők körében továbbra is többségben vannak azok, akik szerint valamikor

az idei év folyamán számítani kell még egy koronavírus-fertőződési hullámra Nagy-Britanniában.

 

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szerda esti sajtóértekezleten kijelentette: a modellszámítások valóban arra vallanak, hogy lehet még egy felívelő fertőzési hullám, de a kialakult járványdinamika alapján nem kizárható, hogy ez sokkal kevésbé lesz jelentős, mint a most lecsengő hullám.

 

Van-Tam professzor kijelentette, hogy a mostani nagy-britanniai járványhullám a folyamatosan lefelé tartó számok tanúsága alapján eltűnőben van.

70 ezer napi fertőzésszám zuhant be 2 ezerre

Hozzátette: mozgó egyheti időszakra vetítve a naponta országszerte kiszűrt új koronavírus-fertőződések száma átlagosan jelenleg alig valamivel kétezer felett jár a 67 milliós országban, ami azt jelzi, hogy a járvány a mélypontjához közelít.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzése idején szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként csaknem 70 ezer napi új fertőződést szűrtek ki országszerte.

A The Times című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában közölte: a hivatalos adatok alapján elvégzett modellszámításai azt mutatják, hogy

Angliában több mint 38 millióan élnek olyan térségekben, amelyekből szinte eltűnt a koronavírus.

A lap ismertetése szerint a hatóságok Angliát 6800, egyenként hozzávetőleg 8200 lakosú térségre osztották a koronavírus-fertőződések regionális szűrése céljából, de az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) a személyes adatok védelme végett nem közöl részletes járványügyi számokat e körzetek közül azokból, amelyekben egy hét alatt háromnál kevesebb új fertőződés történt.

A The Times kimutatta, hogy a PHE az április 22-én zárult egyheti időszakban 4819 körzetből nem ismertetett fertőződési adatokat, és a lap szerint ez arra vall, hogy ezekben a körzetekben - amelyekben több mint 38 millióan élnek - az adott héten kettő, egy vagy egyetlen új koronavírus-fertőződés sem történt.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!