Továbbra is Irán jelenti a Közel-Kelet leginkább destabilizáló erejét
Továbbra is Irán jelenti a Közel-Kelet leginkább destabilizáló erejét

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 05. 13.
Washington szerint a közel-keleti térséget leginkább Irán destabilizálja, és az Egyesült Államok nem csupán a síita állam rakétaprogramja miatt aggódik - jelentette ki az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (Centcom) új vezetője az al-Arabíja szaúdi hírtelevíziónak adott, csütörtökön közzétett interjújában.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

"Az Egyesült Államok nem tűrne egy nukleáris Iránt, ám a vele kapcsolatos aggodalmaink ennél sokrétűbbek" - fogalmazott Erik Kurilla tábornok, példaként említve a Teherán által támogatott, a térség több régiójában aktív milíciákat, s hangsúlyozta:

a Centcom szembenéz a szerinte Irán jelentette fenyegetéssel.

A tábornok leszögezte: Washington számára rendkívül fontos az amerikai-szaúdi kapcsolat, amely az Egyesült Államok közel-keleti stratégiájának alapját jelenti.

Az Egyesült Államok "rendíthetetlenül" áll közel-keleti partnerei mellett - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy továbbra is aggodalomra adnak okot a jemeni polgárháborúban a kormányerők ellen küzdő, Iránbarát húszi milíciáknak tengeri úton csempészett fegyverrakományok, s kiemelten fontosnak tartja a Centcom és a szaúdi haditengerészet közös, fegyvercsempészet elleni műveleteit.

"A régión áthaladó tengeri utak jelentős kereskedelmi utak, ezért a közlekedésbiztonság fenntartása alapvető felelősség számunkra és partnereink számára"

- szögezte le Kurilla tábornok.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a kormányerők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

Erik Kurilla áprilisban foglalta el posztját, amelyen Frank McKenzie tábornokot váltotta.

(MTI)

forrás: Hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!