Tilos lesz térdelni és öklöt emelni a tokiói olimpián
A NOB nem akarja, hogy a stadionokban nyilvánítsanak véleményt a sportolók politikai kérdésekben
Tilos lesz térdelni és öklöt emelni a tokiói olimpián

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 23.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán úgy döntött, hogy nem fog változtatni a politikai véleménynyilvánítási szabályain, így eldőlt, hogy a tokiói olimpián tilos lesz majd a térdeléssel és ökölfelemeléssel felhívni a figyelmet a rasszizmusra.

A NOB 50. cikkelye tilt mindenfajta "politikai, vallási vagy faji propagandát" a helyszíneken és bármely más olimpiai rendezvényen. A játékosokkal való egyeztetések után arra jutott a szervezet, hogy ezt a cikkelyt továbbra is alkalmazni kell, szabálymódosítás nem szükséges.

Az úgynevezett "rendszerszintű" faji igazságtalanság ellen tiltakozó Black Lives Matter mozgalom az elmúlt hónapokban egyre nagyobb nyomást helyezett a szervezőkre a szabály módosításával kapcsolatban, amivel azt akarták elérni, hogy az olimpia keretein belül is kitüntetett figyelmet kapjon a mozgalmuk.

A szabály felülvizsgálatát vezető Kirsty Coventry, a NOB Sportolói Bizottságának vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a megkérdezett sportolók többsége ellenezte a játéktereken vagy a dobogós helyeken zajló bármilyen politikai megnyilvánulást.

Coventry szerint e sportolók mintegy 70% -a nem akar hasonló tiltakozást látni a dobogókon, a ceremóniákon és a játéktereken.

A NOB ajánlásai egy konzultációs folyamat eredményeként jöttek létre, amely 2020 júniusában kezdődött és több mint 3500 sportoló vett részt.

A járvány miatt egy évvel késleltetett tokiói olimpia július 23-án kezdődik.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!