Tényleg felülmúlja majd a Bitcoin az arany piaci súlyát?
Tényleg felülmúlja majd a Bitcoin az arany piaci súlyát?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 06.
A Goldman Sachs elemzője szerint a Bitcoin 2022-ben lekörözheti az arany piaci részesedését. Ennek hátterében pedig az állhat majd, hogy a kriptovaluták és a digitális eszközök egyre csak drágulnak, illetve egyre több befektetőt vonzanak be.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Zach Pandl, a bank elemzője szerint a Bitcoin az elkövetkező egy évben „nagy valószínűség szerint” egyre nagyobb piaci részesedéshez fog jutni.

Jelen állás szerint 20%-on áll az említett digitális fizetőeszköz, melyet úgy számolt ki a szakértő, hogy a kriptovaluta 700 milliárd dolláros piaci kapitalizációját a durván 2,6 billió dollár értékű arannyal vetette össze a globális befektetések piacán.

Ha a Bitcoin egységára egyszer meghaladja a 100 000 dollárt, az számára 50%-os piaci részesedést biztosítana – áll a szakértő elemzésében.

„A Bitcoinnak lehetnek az értéktároláson túlmutató alkalmazási területei is (…). Úgy véljük, hogy piaci kapitalizációjának az arannyal történő összevetése segíthet meghatározni a Bitcoin-hozamok valószínű kimenetelére vonatkozó paramétereket” – írta Pandl.

Az „értéktároló” kifejezés olyan eszközökre vonatkozik, melyek értéküket hosszú időn keresztül képesek megőrizni anélkül, hogy elveszítenék értéküket. Ilyenek például a nemesfémek vagy bizonyos valuták.

A tavaly áprilisi 60 000 dolláros értékről júliusra körülbelül 30 000 dollárra zuhant vissza, novemberben azonban elérte a 69 000 dolláros rekordértéket.

A szélsőséges árfolyamváltozások ellenére piaci elemzők optimisták a Bitcoin jövőjét illetően, és közülük többek szerint a kriptovaluta 2022-ben elérheti a régóta várt hat számjegyű árfolyamot is. Ezzel pedig beigazolódna a szakértő előrejelzése.

(Hetek / RT)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!