hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bitcoin: mi mozgatja a legrejtélyesebb pénzt?
Szárnyal a virtuális arany
Bitcoin: mi mozgatja a legrejtélyesebb pénzt?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 03. 04.
A Bitcoin nemrég ünnepelte 12. születésnapját. Az évfordulót újabb árfolyamcsúcsokkal ünneplő kriptovaluta árfolyama átlépte az 50 ezer dollárt. A pénzügyi szakmát is megosztó Bitcoint rövid története során már többször temették, de eddig minden összeomlás után talpraállt, jelenleg egy bitcoin körülbelül egy kilogramm arany értékével egyenértékű.

A bitcoin 2009 januári debütálása felkavarta a hagyományos pénzügyi rendszert. A kissé ellustult, bebetonozott jegybankok, bankházak és bankrendszerek új kihívókra találtak. A bitcoin által használt technológiák, és az ennek nyomán sorra születő kriptovaluták a pénzügyi világ új szektorává váltak. A bitcoin inspirálóan hatott az innovációra, a digitális pénzügyi szolgáltatások elterjedésére, és a fintech iparágra is. Ugyanakkor eddig távolról sem rendítette meg a globális pénzügyi rendszert vagy a dollár hegemóniáját.

A bitcoin pályáján rendszeresek a hullámhegyek majd a nagy visszaesések, azonban ezekről a mélypontokról eddig mindig sikerült visszaemelkednie még magasabb csúcsokra. A teljes bitcoinállomány értéke nemrég átlépte az 1000 milliárd dollárt. Amennyiben a bitcoin egy vállalat lenne, akkor ez az összeg a világ 5. legértékesebb vállalatává tenné, és mindezt 12 év alatt – belegondolni is megdöbbentő, hogy szinte minden cégnél többet érne, beleértve olyan hatalmas márkákat és vállalatokat, mint a Coca-Cola, Samsung, Volks­wagen, Tesla, Nike vagy a Facebook…

A bitcoin megalkotása Satoshi Nakamoto nevéhez fűződik, azonban máig nem tudjuk, ki rejtőzik a név mögött. Satoshi egy olyan digitális pénzt és rendszert hozott létre, amely teljesen független a világ létező pénzügyi rendszerétől és jegybankjaitól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!