hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmarad-e a készpénz?
Hódítanak a virtuális eszközök, de a kényelemnek ára van
Megmarad-e a készpénz?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 11. 24.
Tárcsás telefon, walkman, VHS-kazetták, Ipod… pár dolog, ami korábban sokat jelentett nekünk, a technológiai fejlődés azonban néhány évtized vagy év alatt túllépett rajtuk. Vajon egyszer a több évezredes múltra visszatekintő készpénznek is leáldozik?

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Talán meglepő, de a pénz „virtualizálódása” egy régmúltban elindult folyamat. Kezdetben a pénz tulajdonképpen általánosan elfogadott értéket jelentett, amit a nemesfém testesített meg: mennyisége egyenlő volt az arany, ezüst stb. súlyával. Ahogy bővült a termelés, nőtt a gazdaság, úgy vált egyre nehézkesebbé ez a rendszer.

Következő lépésként megjelent a vert pénz, amely először ugyanúgy nemesfémből készült. Ez utóbbi rendelkezésre álló mennyisége így objektíven korlátozta a fizetőeszközét. A gazdaság élénkítésére való igény, az ezt befolyásoló gazdaságpolitika egyidős a nemzetek, államok kialakulásával. A pénz előállítása gyorsan állami monopóliummá vált, hiszen az uralkodók rájöttek, hogy aki a pénz felett rendelkezik, az a hatalom igazi birtokosa. A gyakori háborúkhoz, az állandó hadsereg fenntartásához, az infrastruktúra fejlesztéséhez, városok építéséhez egyaránt pénzre volt szükség, és egyre többre. A pénzveréshez használt nemesfémeket felváltották a kevésbé értékes, illetve nagyobb készletben elérhető anyagok, mint a réz és a vas.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!