Szétesőben a szlovák kormány: néhány napon belül hat miniszter mondott le
Többek szerint a kormányfő távozása is elkerülhetetlen a Szputnyik-vakcinával kapcsolatban kialakult botrány nyomán
Szétesőben a szlovák kormány: néhány napon belül hat miniszter mondott le

Forrás: Youtube/Igor Matovic

2021. 03. 24.
Távozik posztjáról Mária Kolíková szlovák igazságügy-miniszter, de ha átalakítják a kormányt, hajlandó visszatérni. A napokban jelentette be lemondását a gazdasági miniszter is. A kormányfő bejelentette, hogy hajlandó lemondani, ha koalíciós partnerei teljesítik feltételeit, azaz először ők távoznak pozícióikból.

Bejelentette lemondását szerdán Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter és Ivan Korcok külügyminiszter is. Gröhling a pozsonyi kormány szerdai ülésén jelentette be, hogy távozik posztjáról, a jelenleg Brüsszelben tartózkodó Korcok pedig levélben jelezte lemondási szándékát.

Ezzel immár hatra nőtt a szlovák kormány azon minisztereinek száma, akik néhány héten belül leköszöntek posztjukról vagy bejelentették lemondásukat.

Döntésüket egyikük sem indokolta meg érdemben, de lépésük egyértelműen összefüggésben áll azzal, hogy a posztjukra őket jelölő párt, az SaS elnöke, a korábban a gazdasági tárcát vezető Richard Sulík hétfőn lemondott posztjáról, és jelezte, hogy a párt többi minisztere is így tesz, ha Igor Matovic kormányfő nem távozik a miniszterelnöki székből.

Sulík hétfőn azt mondta: pártja miniszterei csütörtökön adják be lemondásukat, és ha Matovic nem mond le, az SaS nem marad a koalíció része.

A miniszterelnök-helyettes is belengette távozását

A hetek óta belső feszültségekkel küzdő négypárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a liberális Emberekért elnöke, Veronika Remisová, aki a miniszterelnök-helyettesi posztot is betölti, kijelentette, pártja továbbra is részese akar maradni a koalíciónak, de amennyiben azt fogja látni, hogy a koalíción belüli helyzet rendezését célzó tárgyalások "nem vezetnek sehova" ,

ő is beadja lemondását.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott - részben különböző - elképzelései, illetve a posztjáról hétfőn lemondott gazdasági miniszter, Richard Sulík és Igor Matovic kormányfő személyes konfliktusai miatt is.

A Szputnyik V vakcina alkalmazása indította el a lavinát

A helyzet azután mérgesedett el még inkább, hogy a kormányfő a koalíció két kisebb, liberális pártja - a Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Emberekért párt - ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol a Szputnyik V orosz vakcinából. Azóta gyakorlatilag folyamatos az SaS és az Emberekért - a kormányfő távozását célzó - nyomásgyakorlása.

A koalíció liberális pártjai először Marek Krajcí egészségügyi miniszter lemondását követelték, majd miután - a legnagyobb kormánypárt, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által jelölt - miniszter távozott,

a koalíción belüli viszonyok rendeződését Igor Matovic kormányfő távozásához és a kormány átalakításához kötötték.

Szlovák kormányfő: lemondok, ha ti is

Igor Matovic vasárnap jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha a távozását leghangosabban követelő liberálisok eleget tesznek korábbi ígéreteiknek, hogy

távoznak két minisztérium éléről és két parlamenti posztról is.

Matovic lemondásának további feltételéül szabta azt is, hogy a koalíció a tavaly tavaszi parlamenti választásokon kialakult erőviszonyok tükrében ossza újra a miniszteri posztokat.

A miniszteri posztok újraosztását az SaS elnöke, Richard Sulík hétfőn elutasította, ám bejelentette: távozik az általa vezetett gazdasági minisztérium éléről. Mária Kolíková igazságügy-miniszter volt a másik kormánytag, akinek lemondását a kormányfő kérte.

A jelenlegi kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt. A koalíció legnagyobb pártja, az OLaNO többször is egyértelműen kiállt a párt elnöke, Igor Matovic mellett.

Az államfő is Matovic távozását követeli

A kormányfő távozását követelők sorába kedden de facto Zuzana Caputová államfő is beállt, amikor rendkívüli nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy

"elkerülhetetlen, hogy Igor Matovic lemondjon, és ezzel lehetővé tegye a koalíciós partnerek közötti megegyezést".

Caputová állásfoglalását némileg árnyalja a pozsonyi Pravda honlapján vasárnap megjelent cikk, amely a koalíción belüli forrásokra hivatkozva azt írta: az SaS és az Emberekért megegyezett arról, hogy egy előrehozott választás esetén egy széles liberális választási platformot alakítanának ki, a korábban Zuzana Caputová államfő által vezetett - és a tavaszi választáson a parlamenten kívül maradt - Progresszív Szlovákia (PS) nevű balliberális formációval.

A sajtóközlés szerint ezt a választási platformot csendes támogatásáról biztosítaná a Robert Fico vezette Irányból kivált liberálisok alapította Hang, amelyet Peter Pellegrini vezet. A cikk tartalmát akkor az SaS hazugságnak nevezte.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!