Az elmúlt 30 év legkomolyabb életpárti törvényjavaslata Európában
Kiállt a konzervatív értékek mellett az új szlovák kormány
Az elmúlt 30 év legkomolyabb életpárti törvényjavaslata Európában

Forrás: Facebook/Richard Vašečka

2020. 06. 23.
A szlovák parlamentben a Keresztény Unió három tagja a művi terhességmegszakítást fontolgató várandósokat segítő törvényjavaslatot nyújtott be. A tervezet koalíciós egyeztetés után született meg, így a konzervatív értékekre építő új szlovák kormánytöbbség részéről jó eséllyel számíthat az elfogadásra.

„Aki egy embert megmentett, egy egész világot mentett meg. Mi segíteni akarunk a nőknek, hogy amikor döntést hoznak a gyermekük életéről, ezt ne ő ellene tegyék” – írta Facebook-kommentárjában a törvényjavaslat egyik beterjesztője, Branislav Škripek. (A szlovák kereszténydemokrata politikus áprilisban részletesen nyilatkozott lapunknak arról, hogyan lett megrögzött ateistából elkötelezett keresztény hívő.)

A javaslat számos olyan pontot tartalmaz, amelyek a magzatok védelme mellett a nők méltóságát is messzemenően figyelembe veszi.

Az életpárti törvényjavaslat legfőbb pontjai a következők:

1. Gyermek utáni juttatás már a várandósság ideje alatt 

"Az anyaság szolgálat és a gyermek ajándék: Már a várandósság ideje alatt jogosult lesz az édesanya 400 euróra a gyermekgondozási juttatásból. Amennyiben ezt nem érvényesíti, akkor is megkapja a teljes összeget a gyermek megszületését követően. Eltöröljük azt a feltételt, mely szerint a gyermeknek legalább a 28 napos kort meg kell élnie ahhoz, hogy a szülők a gyermekszületéshez kapcsolódó ellátást megkapják." 

2. Négyszeres ellátás a fogyatékkal születő gyermekek után

"Támogatjuk az édesanyákat, akik egészségkárosodással született gyermeknek adnak életet." 

3. A gyermek nem probléma, hanem ajándék

"A harmadik illetve többedik gyermekek után is jár a teljes ellátás, eltöröljük annak csökkentett mértékét." 

4. Szükséglakást biztosítanak a várandós édesanyáknak

"Javasoljuk, hogy az állam biztosítson lakhatást a szükségben lévő várandós, gyermekes édesanyáknak. A nőknek, akiknek ideiglenes lakhatásra van szükségük pl. terhességük titokban tartására; a várandósság teljes idejére és további 3 évig a szülést követően, amennyiben a gyermekről maguk gondoskodnak; ezekről az intézkedésekről a várandós nő a terhességmegszakítás előtt részletes és aktuális információkat kell, hogy kapjon." 

5. Kétszer hosszabb idő a megfontolásra

"Az édesanyának, aki a művi terhességmegszakítás mellett dönt, 96 óra ideje lesz arra, hogy meggondolja magát (a jelenlegi 48 helyett)."

6. Jog a másodvéleményhez

"Javasoljuk, hogy a művi terhességmegszakítás előtt legyen mód egy második orvosi vizsgálatra, amelyet a társadalombiztosítás fizet." 

7. Minőségi felvilágosítás

"Az egészségügyi minisztérium elkészít egy új ismeretterjesztő anyagot a várandósok számára, amely a művi terhességmegszakítás összes kockázatát tartalmazza." 

8. A művi terhességmegszakítás reklámozásának tilalma

"Megakadályozzuk az abortusszal való üzletelést." 

9. Megvizsgálják az okokat, miért döntenek a nők a terhességmegszakítás mellett

"Kérdőívek segítségével felmérjük, milyen okok miatt döntenek a nők az abortusz mellett, és további módokat keresünk annak érdekében, hogy ezeket az okokat kiküszöböljük." 

10. Nevükön nevezik a dolgokat

"Javasoljuk a „művi terhességmegszakítás” helyett a „művi terhességlezárás” kifejezés használatát, amely tartalmában pontosan visszaadja, hogy a valóságban mi is történik a beavatkozás elvégzésével."

„Ezek az első lépések, amelyek segítik az édesanyákat, a meg nem született gyermekeket és összességében a szlovák családokat. Hosszú hetek egyeztetése előzte meg őket a koalíciós partnerekkel, és ennek köszönhetően jó esély van rá, hogy a parlament elfogadja őket.”

– írják a törvényjavaslat beterjesztői, Richard Vašečka, Branislav Škripek és Peter Vons.
-

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!