Szállást, étkezést és anyagi juttatást is kaphatnak az önkénteskedő orvostanhallgatók
A kórházak vírus elleni küzdelmében és a tesztelésben résztvevők tanulmányi engedményekre is számíthatnak
Szállást, étkezést és anyagi juttatást is kaphatnak az önkénteskedő orvostanhallgatók

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 17.
Ösztöndíj és fizetés mellett jelentős tanulmányi és vizsgakedvezményeket is kaphatnak azok az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók, akik kiveszik a részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésből - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Mint a lapban olvasható, a koronavírus-tesztelésben és a betegellátásban segédkező fiatalokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány hete jelentette be, hogy a védekezésbe bevont hallgatók könnyített feltételek mentén teljesíthetik a szemesztert. Azóta megszületett a vonatkozó kormányrendelet, amely rögzíti a részleteket - írták.

A Magyar Nemzet szerint az önkénteskedésért ösztöndíj jár, míg a kirendelt hallgatók munkaszerződés szerinti díjazást kapnak. A rendelet alapján az egészségügyi szolgáltatónak étkeztetést és bizonyos estekben szállást is kell szervezniük számukra.

Kórházakban felsőbbéveseket, leendő orvosokat, ápolókat foglalkoztatnak, az alsóbb évfolyamba járók pedig a tesztelésben segédkeznek. 

Az orvos- és egészségtudományi képzésben tanulók önkéntes alapon részt vesznek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűrési és egyéb operatív feladataiban. Ezentúl a fiatalok kirendelés alapján a célzott iskolai, óvodai és hivatali tesztelésekbe, továbbá a kórházak betegellátó tevékenységébe is bekapcsolódtak.

A Magyar Nemzet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott tájékoztatásra hivatkozva arról írt, hogy  a november 29. és december 20. közötti időszakban az OMSZ hétköznapokon átlagosan 555, hétvégén pedig 173 önkéntes hallgató részvételével számol. Az iskolai szűrésekben az első két hét során 1624 hallgató vett részt, és több százan dolgoznak jelenleg is a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon zajló tesztelésben. Gyógyító tevékenységre eddig összesen 967 diákot rendeltek ki.

A szaktárca jelezte, az egészségügyi ellátásban részt vevő hallgatók száma ennél magasabb, mivel sokan már eleve önkéntesként dolgoztak valamelyik szolgáltatónál, és ők nem szerepelnek a kirendeltek között.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!