Saját fiát adná az Azerbajdzsánban raboskodó hadifoglyokért az örmény miniszterelnök
A 21 éves fiú szívesen vállalja a cserét, ha ezzel segíthet bajtársain
Saját fiát adná az Azerbajdzsánban raboskodó hadifoglyokért az örmény miniszterelnök

Forrás: Twitter/Tigran Grigoryan

2021. 06. 10.
Az örmény választási kampány rendkívül személyeskedőre fordult, miután a politikai riválisok az azerbajdzsáni fogságban levő katonák sorsáról értekeztek. Nikol Pashinyan miniszterelnök először úgy vélte, egy-két hónapot várhatnak még a foglyok a visszatérésre, míg ellenfele felvetette, hogy saját fiát kellene felajánlania értük. Ezt a miniszterelnök végül meg is tette, és az ajánlatba gyermeke is beleegyezett.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben tavaly szeptember 27-én újult erővel lángoltak fel a harcok. Azerbajdzsán eltökélt szándéka volt, hogy fegyverrel visszaszerzi az örmények lakta enklávét. A harcok elől civilek tízezrei menekültek el, az összecsapásokban a közlések szerint eddig már több mint ezer örmény katona esett el. Azerbajdzsán nem közölte katonai veszteségeit.

A konfliktus tavaly november elején záródott le orosz közreműködéssel.

Többen az örmény miniszterelnököt tartják a háborús vereség egyik fő felelősének, aki összeveszett a hadsereg vezérkarával, majd a parlament megvonta tőle a bizalmat. Az előre hozott választásig ügyvezető miniszterelnökként irányítja az országot.

Nikol Pasnyan kampánykörútja során provokáló kérdésre kijelentette, rajta nem fog múlni az örmény hadifoglyok hazatérése:

"Ezennel hivatalosan kijelentem Aliyevnek, hogy felajánlom fiamat az összes hadifogolyért cserébe"

Az örmény miniszterelnök 21 éves fia, Ashot maga is katona, és Facebook-bejegyzésében kijelentette: vállalja a dolgot, ha ezzel megmentheti bajtársait. Azerbajdzsán elnöke, Ilham Aliyev nyíltan nem válaszolt még az ajánlatra.

A bakui hatóságok szerint minden a legutóbbi, novemberi konfliktus során fogságba ejtett örmény foglyot visszaküldték, és hogy akiket még őrizetben tartanak, a harc végeztével elfogott „szabotőrök”. Örményország minden azeri hadifoglyot szabadon engedett.

(Bloomberg/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!