Kiújuló kaukázusi konfliktus: ismét összecsaptak az örmények és az azeriek
Egy, a vitatott Hegyi-Karabah területén végrehajtott tüzérségi támadás nyomán mindkét ország mozgósításba kezdett
Kiújuló kaukázusi konfliktus: ismét összecsaptak az örmények és az azeriek

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 28.
A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban összecsapások robbantak ki vasárnap.Örményország bejelentette, hogy Azerbajdzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont váltig állította, hogy csak azért intézett támadást, hogy ezzel válaszoljon egy örmény tüzérségi támadásra.

Az összecsapások nyomán örmény földön rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsánban szintén rendkívüli állapotot rendeltek el.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben nyilvánította ki függetlenségét és Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A békés rendezésről 1992 óta folynak tárgyalások az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjában, Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország társelnöklete mellett

Oroszország, az USA, az ENSZ, az EU és a Vatikán is a harcok beszüntetésére szólított fel

Az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólította fel Stephen Biegun, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese a Hegyi-Karabahban kitört összecsapásokban érintett mindkét felet, Azerbajdzsánt és Örményországot.

Vasárnap délután közzétett közleményében Biegun hangsúlyozta: mindkét félnek a közvetlen kommunikáció minden eszközét igénybe kell vennie a helyzet további romlásának megakadályozása végett. Leszögezte:

el kell kerülni minden olyan szükségtelen szóhasználatot és cselekedetet, amely növelné a feszültséget a térségben.

A washingtoni közlemény előtt António Guterres ENSZ-főtitkár és a világ számos vezető politikusa a harcok beszüntetésére szólított fel, az orosz külügyminisztérium közleménye szerint pedig Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője máris intenzív tárgyalásokat folytat a konfliktusban érintett felekkel.

karabah
Hegyi-Karabah, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Haladéktalanul be kell szüntetni Örményország és Azerbajdzsán harctevékenységét Hegyi-Karabahban - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

"Úgy gondoljuk, hogy a harctevékenységet haladéktalanul be kell szüntetni és a konfliktust politikai-diplomáciai mederbe kell terelni.

Jelen pillanatban minden felet, elsősorban a konfliktusban részt vevő feleket maximális visszafogottságra és katonai rendezésről való lemondásra hívjuk fel, valamint arra, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely az amúgy is lényegében a katonai összeütközés stádiumában lévő helyzet további súlyosbodását provokálhatja ki" - mondta.

Hegyi-Karabah
Hegyi-Karabah térképe

Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök, aki vasárnap fogadta Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hívását, szükség esetén tárgyal majd az azeri féllel is. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter alig néhány órával a harcok vasárnapi kitörését követőn mind az örmény, mind az azeri hivatali partnerével kapcsolatba lépett. Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy

most elsősorban a harcok befejezésével kell foglalkozni, nem pedig azzal, hogy ki kezdeményezte a konfliktus kiújulását.

Mély aggodalomra ad okot az összecsapások fokozódása Hegyi-Karabahban, mert veszélyezteti a régió stabilitását, azonban mindenfajta külső beavatkozás elfogadhatatlan - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben.

"Nem hagyhatjuk, hogy bárki is hasznot húzzon az ott folyó harcokból"

- hangsúlyozta.

Elmondta: Josep Borrell, az unió kül - és biztonságpolitikáért felelős főképviselője telefon egyeztetett az örmény és az azerbajdzsáni külügyminiszterrel, és minden olyan féllel felveszi a kapcsolatot, aki hozzájárulhat a konfliktus mielőbbi lezárásához. Hozzátette, hogy az EU azonnali tűzszünetre és az ellenségeskedés beszüntetésére szólít fel.

Azzal az örmény váddal kapcsolatban, hogy Törökország közvetlen katonai támogatást nyújt Azerbajdzsánnak, a szóvivő kijelentette: "Egyelőre nincsenek olyan bizonyítékok birtokában, amelyek ezt az állítást alátámasztanák".

Fegyverek helyett a felek közti párbeszédet és békét sürgetett a kaukázusi térségnek Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.

karabah
Hegyi-Karabah, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az egyházfő aggasztónak nevezte a Kaukázus térségében zajló fegyveres harcokról érkező híreket. Egyperces néma imára kérte a Szent Péter téren álló hívőket a béke érdekében. Felszólította a szemben álló feleket, hogy a jó szándék és a testvériség vezesse cselekedeteiket.

"A problémákat nem erőszakkal és fegyverekkel, hanem a párbeszéd és a tárgyalás eszközeivel oldják meg"

- kérte.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!