"Rabszolgasorba taszítja a nőket" - a prostitúció teljes betiltására tett ígéretet a spanyol miniszterelnök
Egy 2011-es ENSZ tanulmány szerint Spanyolország a prostitúció harmadik legnagyobb központja a világon
"Rabszolgasorba taszítja a nőket" - a prostitúció teljes betiltására tett ígéretet a spanyol miniszterelnök

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 18.
Pedro Sanchez, Spanyolország miniszterelnöke az általa vezetett szocialista párt hétvégi, valenciai kongresszusán támogatóihoz intézett beszédében ígéretet tett arra, hogy a prostitúciót ismét törvényen kívülivé helyezze, mivel az „rabszolgasorba taszítja” a nőket. A prostitúciót még 1995-ben dekriminalizálták, azaz vonták ki a büntetendő kategóriából Spanyolországban. 2016-ban a szexipar értékét 3,7 milliárd euróra (körülbelül 1334 milliárd forintos összegre) becsülte az ENSZ. 

Egy 2009-es felmérésből az derült ki, hogy háromból egy spanyol férfi már vett igénybe fizetős szexuális szolgáltatást, egy másik, ugyanazon évben kiadott jelentés szerint azonban az arány inkább 39 százalék. Egy 2011-es ENSZ tanulmány pedig

Spanyolországot jelölte meg a világ legnagyobb prostitúciós központjának Thaiföld és Puerto Rico után. 

Spanyolországban jelenleg nem szabályozott a prostitúció, és nem büntetik azokat, akik saját akaratukból kínálnak fizetett szexuális szolgáltatásokat, amíg az nem a nyilvános helyen teszik, a futtatás azonban tilos.

A dekriminalizáció óta virágzik az ipar, és mindegy 300 ezer nő dolgozik prostituáltként Spanyolországban. 

Sanchez pártja 2019-es választási kiáltványában ígéretet tett a prostitúció betiltására, hogy több női választót vonzzon.

A kiáltvány a prostitúciót a szegénység feminizálása egyik legkegyetlenebb aspektusának és a nők elleni erőszak egyik legrosszabb formájának nevezte.

A választások óta eltelt két évben azonban még nem nyújtottak be jogszabályt az ügyben.

Az utóbbi években azonban komoly aggodalmak merültek fel a szexkereskedelemmel kapcsolatban. 2017-ben a spanyol rendőrség 13 ezer nőt azonosított az emberkereskedelem elleni razziák során, kiknek legalább 80 százalékát akarata ellenére zsákmányolta ki egy harmadik fél.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!