hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Örvénybe került korosztály: a járványhelyzet tovább rontotta a kiskorúak kizsákmányolását
Erösödő online zaklatások
Örvénybe került korosztály: a járványhelyzet tovább rontotta a kiskorúak kizsákmányolását

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 03. 04.
Az elmúlt években drámai növekedést mutatott a gyermekprostitúció magyar áldozatainak száma. A járvány nem javított a helyzeten, fölerősödött a kiskorúak online szexuális zaklatása, s az interneten terjedő gyermekpornográf felvételek száma a többszörösére nőtt.

Az EU tagállamaiban 2015-ben és 2016-ban a szexuális célú ember­kereskedelem magyar áldozatainak közel a kétharmada (64%) gyermek volt. Kirívó adat volt ebben az időszakban az is, hogy az Unióban az ember­kereskedelem összes, azaz 1310 gyer­mek­korú áldozatának a felét tették ki a magyar kiskorúak, akik közül 71-en még a 11. életévüket sem töltötték be, s gyakorlatilag minden esetben szexuális célú kizsákmányolásról (főleg prostitúcióról) volt szó.

Ezek a legutóbbi elérhető adatok, melyek egy növekvő trendbe illeszkedve is kiugróak. Minden évben jelentősen emelkedik ugyanis a gyerme­kek sérelmére elkövetett, szexuális kizsákmányolás valamely formája miatt folyó büntetőeljárásoknak a száma. Ezt mutatják a statisztikák, méghozzá úgy, hogy ezen a téren a látencia mindmáig nagy – derül ki az ECPAT International és a Hintalovon Alapítvány nemrég ki­adott országjelentéséből, amely a gyerme­kek szexuális kizsákmányolásának aktuális helyzetét tárja fel.

A prostitúció szempontjából a legveszélyeztetettebbek a mélyszegénységben élők és azok, akik már korábban is elszenvedtek fizikai, érzelmi, illetve szexuális erőszakot. Különösen kiszolgáltatottak a gyermekek, a romák, a lányok, s mindenek előtt az állami gondoskodásban élő kiskorúak. Az EB 2018-as országjelentése szerint a gyermekszegénységgel együtt kimutathatóan növekszik a szexuális kizsákmányolás kockázata. Nem véletlen, hogy az emberkereskedelem áldozatainak legjelentősebb hányada az ország északi-északnyugati (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és délnyugati (Baranya megye, Tolna megye) részeiről származik. Ezek a térségek az EU legfejletlenebb térségei között vannak számon tartva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!