Polgári segítséget kér Portland polgármestere, hogy "visszavegyék a várost az anarchista csőcseléktől"
Ted Wheeler szerint le kell leplezni azokat, akik gyújtogatni, támadni, megfélemlíteni akarnak
Polgári segítséget kér Portland polgármestere, hogy "visszavegyék a várost az anarchista csőcseléktől"

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 04. 27.
A napokban az oregoni Portland polgármestere, Ted Wheeler a polgárok segítségét kérte ahhoz, hogy a múlt nyári BLM zavargások óta az elmúlt hetekben ismét kitörő erőszakos tüntetésekkel szemben fellépjenek, és "visszavegyék a várost" a fekete ruhás, gyújtogató, fosztogató csőcseléktől.

“Gyújtogatni, támadni, megfélemlíteni, lerohanni akarnak," nyilatkozta a napokban Wheeler, mikor bejelentette, hogy meghosszabbítja a kiújuló vandalizmushullám miatti szükségállapotot.

"A mi feladatunk az, hogy leleplezzük, letartóztassuk és eljárást indítsunk ellenük" - tette hozzá a polgármester, arra kérve a lakosságot, hogy lássa el a rendőrséget a zavargókkal kapcsolatos információkkal, írják le rendszámtábláikat, és videózzák le őket vandál-tevékenység közben. 

Wheeler a polgárok nem konfrontatív együttműködését kérte a péntek este tervezett menet előtt, amelyet a közösségi médiában „autonóm demonstrációként” hirdettek meg.

A polgármester a rendőrséget is arra utasította, hogy lépjen közbe, és állítsa meg a "magát anarchista csőcseléknek nevező" tömeget.

A körülbelül 75 főleg feketébe öltözött embert felölelő menet 9 óra körül kezdődött Portland északnyugati részén, a tüntetők nem sokkal később eltorlaszolták az utcákat, betörték a Starbucks ablakait, és graffitiket rajzoltak egy étterembe és buszmegállóba is- áll a rendőrség közleményében. Két embert le is tartóztattak az incidensek kapcsán.

"Közösségünknek folytatnia kell az életét, az embereknek vissza kell térniük a munkába, a munkaadóknak képesnek kell lenniük arra, hogy újra megnyíljanak" - mondta Wheeler, hozzátéve, hogy támogat minden szükséges "rendőri taktikát" a cél elérése érdekében.

A polgármester megdícsérte azokat a Black Lives Matter vezetőket, akik felszólaltak az erőszak ellen. 

Ugyanezen a videokonferencián Chris Davis, a portlandi rendőrfőkapitányság helyettes vezetője elmondta, hogy

a közösség belefáradt az „értelmetlen erőszakba”,

és hozzátette, ugyanazokat az embereket látják csatlakozni ezekhez a tüntetésekhez, és közülük többet is letartóztattak a rendbontástól a gyújtogatásig, sőt a gyilkossági kísérletig terjedő bűncselekményekért.

Múlt nyáron, George Floyd rendőri erőszakot követő halála után több ezer tüntető ömlött az utcára több mint 100 napon keresztül,  gyújtogatva, fosztogatva, erőszakos összecsapásokba keveredtek a rendőrökkel.

(The Washington Post/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!