Amikor már a genderaktivista sem elég polkorrekt
Amikor már a genderaktivista sem elég polkorrekt

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ami nem szélsőségesen radikális, az már nem is polkorrekt. Így lehetne jellemezni a Black Lives Matter, azaz a „Számítanak a Fekete Életek” mozgalom hozzáállását.

Az „aki nincs velünk, ellenünk van” csúcsrajáratásának eklatáns példája, ahogy a világhírű műsorvezető, LMBTQ aktivista Ellen DeGeneres Twitter posztját is szétszedte a BLM közönsége.

Május 30-án, öt nappal George Floyd tragikus halála után Ellen az alábbi sorokat posztolta a The Jerusalem Post tudósítása alapján:
„Sokatokhoz hasonlóan én is szomorú és dühös vagyok. Színesbőrű honfitársaink túl régóta tapasztalják az igazságtalanságokat országunkban. Ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok, változtatásokra van szükség. Meggyőzéssel és szeretettel kell elköteleznünk magunkat a változás mellett.” – írta.

Látszólag politikailag a lehető legkorrektebb szöveg, hiszen progresszíven kiáll a változás mellett, a szeretetről beszél, az igazságtalanság ellen emeli fel a szavát. Ez azonban nyilvánvaló tévedés, Ellen posztját ugyanis hamarosan törölnie kellett a sok negatív komment miatt. Ezekből megtudhatjuk, hogy a szöveg semmitmondó és „kinyitja a hátsó ajtót” a „Minden élet számít” mozgalom előtt. A követelmények megkívánják, hogy Ellen ne csak körül írtan beszéljen a problémáról, hanem a #BlackLivesMatter hashtaget használva, teljes mellszélességgel álljon ki a mozgalom mellett.

Az is probléma volt továbbá, hogy a „színesbőrű” kifejezést használta, hiszen Floyd fekete volt. „Miért vagy ilyen óvatos? Most komolyan?” – vetette szemére egy másik aktivista. Igaza van, úgy látszik, nem fontolta meg kellőképp, hogy nem túl megfontolt-e, amit kiír.

A poszt törlése után, másnap Ellen végre egy igazán politikailag korrekt és a széljárásnak megfelelő szöveggel állt elő és helyesen használta a #BlackLivesMatter hashtaget is. Hamarosan pedig bejelentette, hogy melyik – a mozgalmat segítő - alapítványokat támogatta.

A 2012 óta működő Black Lives Matter mozgalmat számos kritika érte, a George Floyd halála óta zajló megmozdulások miatt. A tüntetéseket ugyanis a vandalizmus, üzlethelyiségek kirablása, fosztogatás kiséri. Sokan úgy vélik tehát, hogy a Floyd halála csak egy apropó, és valójában nem a rasszizmusról, hanem a fennálló rendszer elleni anarchista lázongásról. 

George Floyd fekete amerikai egy brutális rendőri intézkedést követően hunyt el, ahol a fehér rendőr a nyakán térdepelt percekig, miközben a földön fekvő Floyd azt mondogatta, hogy „nem kapok levegőt”. Az esetről és világszintű következményeiről a Hetek hasábjain részletes elemzéseket olvashatnak.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti:

---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/ elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!