Pert nyert a keresztény professzor, aki fellázadt egyeteme "transzszabályai" ellen
Biológiai nemének megfelelően utalt transznemű diákjára, az oktatási intézmény megrovásban részesítette
Pert nyert a keresztény professzor, aki fellázadt egyeteme "transzszabályai" ellen

Forrás: Twitter/Alliance Defending Freedom

2021. 04. 01.
A Shawnee állami egyetem keresztény professzora megtagadta, hogy diákját az általa preferált nem szerint szólítsa meg, ezért megrovásban részesült. Most, öt évvel később a szövetségi fellebviteli bíróság kimondta: nem kényszeríthető arra, hogy olyan dolgokat mondjon ki, ami ellentmond hitelveinek.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

Nicholas Meriwether professzort, aki már 25 éve tagja a Shawnee állami egyetem tanári karának, még

2016-ban megrovásban részesítették, miután egy transznemű hallgató panaszkodott rá, hogy "Mr." -t használt „Ms.” helyett amikor megszólítja a teremben.

Az Egyesült Államok hatodik fellebbviteli bírósága egybehangzó határozatában kijelentette, hogy a Shawnee Állami Egyetem megsértette Meriwether professzor szólásszabadsághoz és szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogait azzal, hogy megbüntette az iskola azon szabályainak megsértése miatt, amelyek arra kényszerítették, hogy a diákokra az általuk preferált nem szerinti megszólítást alkalmazza .

A hívő keresztény filozófiaprofesszor azért perelte be az egyetemet, mivel a biológiával ütköző kifejezések használatára vonatkozó szabályok sértik vallási meggyőződését, miszerint a nem az ember fogantatásának pillanatában rögzül.

A bíróság döntésével helyt adott a Meriwether keresetének.

“Az alkotmány első kiegészítésére való hivatkozás azért is rendkívül erős ebben az esetben, mivel Meriwether beszéde szoros összefüggésben áll alapvető vallási és filozófiai hitelveivel"

- szögezte le Amul Thapar bíró döntést magyarázó dokumentumban. Leszögezte, az amerikai professzorokat nem kényszeríthetik egyetemeik arra, hogy olyan dolgokat mondjanak, amik ellenkeznek hitelveikkel. 

"Ha a professzorok tanításkor nélkülöznék a szólásszabadság védelmét, az egyetem ijesztő hatalommal rendelkezne az ideológiai konformitás kikényszerítésére"

- tette hozzá.

A döntés megnyitotta az utat a keresztény professzor számára, hogy akár kártérítési pert is indítson az egyetem ellen.

"Senkit nem szabad arra kényszeríteni, hogy ellentmondjon alapvető hitelveinek, csak azért, hogy megőrizze munkáját"

- mondta John Bursch, az Alliance Defending Freedom ügyvédje, aki a bíróságon képviselte Meriwethert.

(NYPost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!