Pert indít az Európai Bizottság a gyermekvédelmi törvény miatt Magyarországgal szemben
Az Európai Bíróság már több magyar törvényt megsemmisített
Pert indít az Európai Bizottság a gyermekvédelmi törvény miatt Magyarországgal szemben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 12. 21.
Kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz az Európai Bizottság a 2021 nyarán megszavazott magyar gyermekvédelmi törvény ügyében. 

A magyar rendelkezés miatt már elindult kötelezettségszegési eljárás, ám ez nem vezetett eredményre, ezért az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult a keresetével a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényben

a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt – írja a Telex.

Az EU évek óta küzd Magyarországgal és Lengyelországgal a jogállamisági alapelvek vélelmezett csorbulása miatt. Az Európai Bíróság már több magyar törvényt megsemmisített: a lex CEU és a Stop Soros törvény is ilyen eljárásnak esett áldozatul.

A portál felidézi, hogy mielőtt ez megtörténhet, hosszú, gyakran évekig tartó jogi procedúrának kell lezajlania, aminek a során eldöntik, hogy az adott jogszabály összeegyeztethető-e az uniós jogrenddel. Így, ha nem vonja vissza a törvénymódosítást a magyar parlament, és az EU Bírósága elé kerül az ügy, akkor évekig húzódhat a procedúra.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!