X-betegség, ukrajnai béke, mesterséges intelligencia - erről tanácskozik a világelit Davosban
Cikkünk folyamatosan frissül
X-betegség, ukrajnai béke, mesterséges intelligencia - erről tanácskozik a világelit Davosban

Forrás: Shutterstock

2024. 01. 16.
A héten rendezi meg a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum az éves csúcstalálkozóját, amelyen a világ számos politikai és gazdasági vezetője részt vesz. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban a legfontosabb történéseket vesszük sorra. 

17:00 - Tudósításunkat felfüggesztjük, holnap jelentkezünk új fejleményekkel.

16:55 - Szaúd-Arábia több mint 3 billió dolláros beruházást tervez

Szaúd-Arábia több mint 3 billió dollárnyi beruházást tervez a különböző projektekbe - mondta Khalid Al Falih, a királyság beruházási minisztere a davosi Világgazdasági Fórumon.

"A 2030-as jövőképet támogató nemzeti beruházási stratégián keresztül 3 billió dollárnyi beruházást, bruttó tőkefelhalmozást célzunk meg. Legalább 1,8 billió dollár különböző típusú szerződésekbe kerül. Ezek nagy része építési szerződés lesz, ingatlanok, valamint ipari létesítmények, kikötői infrastruktúra, amelyek potenciálisan inflációt teremthetnek" - mondta.

"Ez szintén hatással lesz a projektekre, ezért mindent megteszünk, hogy globális vállalkozókat hozzunk be, és megkönnyítjük számukra ... helyi ellátási láncok kiépítését az építőanyagok és az építési készletek tekintetében, hogy ne legyenek problémáink ezzel kapcsolatban." - tette hozzá.

16:23 - Publicis Groupe: az MI nagyobb átalakulást hoz majd, mint a mobiltelefon

Maurice Lévy, a Publicis Groupe elnöke a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a mesterséges intelligencia "a mobiltelefonnál is nagyobb átalakulást fog hozni" a világba.

"A mesterséges intelligencia ... mindenhol ott lesz, és nekünk alkalmazkodnunk kell hozzá, el kell fogadnunk, és ki kell képeznünk magunkat arra, hogyan használjuk" - mondta.

"Ez nem olyasmi, amitől félnünk kellene, még ha lesz is néhány év, amikor a mesterséges intelligencia adaptációja némi munkahelyrombolást okozhat, de összességében az MI jó dolog lesz az emberiség számára" - tette hozzá.

14:59 - Zelenszkij: egy ember ellopott 13 évnyi békét

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellopta a béke éveit, és nemcsak Ukrajnát, hanem a világot is fenyegeti - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden a Világgazdasági Fórumon.

"Egy ember ellopott legalább 13 évnyi békét, és felváltotta őket fájdalommal, fájdalommal, fájdalommal és válsággal, amely az egész világra kihat" - mondta Zelenszkij a küldötteknek Davosban tartott fő beszédében.

Putyin "a háborút testesíti meg", és az ukrán elnök szerint "nem fog megváltozni".

"A Nyugat egyértelmű gyengesége, hogy az orosz atomipar még mindig nincs globális szankciók alatt, pedig Putyin az egyetlen terrorista a világon, aki túszul ejtett egy atomerőművet" - tette hozzá Zelenszkij.

14:45 - Katar aggódik, hogy egy amerikai rendszerváltás hatással lehet a regionális konfliktusokra

A jelenlegi közel-keleti regionális konfliktus "eszkaláció receptje" mindenhol, amely hatással lehet a globális kereskedelemre - jelentette ki Katar miniszterelnöke Davosban.

Mohammed bin Abdulrahman al Thani sejk a katonai megoldással szemben a diplomáciát sürgette, és azt tanácsolta a nemzetközi közösségnek, hogy "ne csak a kisebb konfliktusokra koncentráljon, hanem a gázai fő konfliktusra... amint ezt hatástalanítottuk, úgy vélem, minden más is hatástalanítva lesz".

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorcsoport közötti háború átterjedt a szomszédos országokra is, az elmúlt hetekben az Irán által támogatott jemeni huszik kitartóan támadták a kereskedelmi hajókat a Vörös-tengeren - az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság pedig a múlt hét végén csapásokkal válaszolt. Azóta Irán rakétákat indított iraki és szíriai célpontok ellen.

A katari miniszterelnök leszögezte, hogy a konfliktushelyzet nem maradhat "túsza" a kulcsfontosságú hatalmakban idén sorra kerülő választásoknak és az azokat esetlegesen követő rendszerváltásoknak.

Katar miniszterelnöke szerint a kétállami megoldáshoz vezető, időhöz kötött, kötelező útra való rálépés megkövetelése Izraeltől kulcsfontosságú Izrael és a palesztin területek jövőbeli stabilitása szempontjából.

14:34 - John Kerry kitért a karbon-lábnyomával kapcsolatos kérdés elől

John Kerry gorillái lecsaptak, miután az Egyesült Államok elnökének klímavédelmi különmegbízottja nehezen tudta igazolni, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon való részvétele minden évben mekkora karbon-lábnyommal, azaz szén-dioxid-kibocsátással jár.

"Miért gondolja, hogy ön fontosabb ember, ennélfogva a karbonlábnyoma nem számít?" - kérdezte tőle a riporter, mire csak annyit válaszolt: "Ne tegyen fel ostoba kérdéseket, senki nem mondott ilyet."

14:09 - Zelenszkij a NATO-val, a JP Morgannel és befektetőkkel tárgyalt

Ukrajna sürgeti a NATO-t, hogy gyorsítsa fel a szervezethez való csatlakozását, noha a közeljövőbeli tagság esélye elenyészően csekély, tekintettel az Ukrajnában zajló aktív háborúra, valamint Törökország és Magyarország fenntartásaira.

Zelenszkij ukrán elnök kedden nemcsak Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával találkozott, hanem a JPMorgan vezetőségével és a világ legnagyobb pénzügyi alapkezelőivel is találkozott. A BlackRock alelnöke, a Bridgewater Associates alapítója, a The Carlyle Group magánbefektetési társaság társalapítója és társelnöke, a Dell alapítója és tulajdonosa,  a Blackstone Group befektetési társaság vezetője, Andrew Forrest ausztrál vállalkozó és az ArcelorMittal alapítója is részt vettek a találkozón, melynek célja a magántőke befektetések elérése volt Ukrajna újjáépítésébe. 

13:52 - "Mi nekünk kell uralnunk a gépeket"

Beszédet mondott a davosi fórumon a kínai miniszterelnök, Li Qiang is, aki többek között az ENSZ 2030-as klímacéljainak eléréséről, a kínai gazdaság növekedéséről és a mesterséges intelligencia használatáról is beszélt, valamint beszélgetett Klaus Schwabbal. 

 

12:37 - Von der Leyen az Ukrajnának nyújtandó támogatások miatt aggódik

 

11:16 - Klaus Schwab nyitóbeszéde

A Világgazdasági Fórum alapítója a rendezvény megnyitóján elismételte, hogy az idei csúcs szlogenje a bizalom visszaépítése, ami alatt azt érti, hogy az egocentrikusságot nemzeti és egyéni szinten is váltsa fel az abba vetett bizalom, hogy a válságokra megtalálják a megoldásokat, és elkezdenek egymásra támaszkodni a széthúzás helyett. 

 

10:58 - Panaszkodnak Elon Musk Twitter-jére

A Harvard tudománytörnésze, Naomi Oreskes szerint az X egy rendkívül toxikus hellyé vált, amelynek még a neve is félelmet kelt. 

 

10:33 - Az amerikaiak nem annyira örülnek a népes kínai delegációnak

Hosszú évek óta először képviselteti magát Kína miniszterelnöki szinten Davosban, a népes kínai küldöttségnek azonban nem mindenki örül. A Politico információi szerint ezt kifejezetten aggódva figyeli az Egyesült Államok, amely részéről a külügyminiszter látogat el a Világgazdasági Fórumra. 

10:16 - Számon kérték a jogvédő szervezet elnökén az antiszemitizmust

Jonathan Greenblatt, az ADL nevű jogvédő szervezet elnöke. Davos utcáin arról kérdezték, hogy vajon nem érez-e felelősséget abban, hogy éveken keresztül az antiszemitizmus vádját politikai eszközként használták fel, most viszont tényleg óriási a gyűlölet széles társadalmi körökben. Ezek szerint a szervezet munkája nem volt igazán hatékony.

 

09:52 - Nem engedték a keresztényeket könyvet osztogatni

Egy kisebb csoport megpróbált ingyenes keresztény kiadványokat osztogatni Davosban, mert fontosnak tartják, hogy az emberek megismerjék a bibliai próféciákat és a jövőről szóló isteni kijelentéseket. 

A sajtónak nyilatkozva elmondták, hogy démonikusnak tartják, hogyha a vallás-, és szólásszabadságot megpróbálják korlátozni, és a világ egységesítésén dolgoznak. 

 

09:29 - Szó lesz az X-betegségről is

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a jövőben egy esetleges X-betegség húszszor halálosabb kimenetelű járványt okozhat majd, mint amilyen a Covid okozott. Erről is lesz egy panelbeszélgetés Davosban. 

09:02 - Zelenszkij már Davosban van

Ahol a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberggel egyeztet. Elemzők szerint ez most Ukrajna nagy lehetősége, hogy ismét a háborúra irányítsa a figyelmet, miután a közel-keleti krízis elvitte a fókuszt Kelet-Európáról. 

 

08:36 - Bohócnak öltözött Antifa-tüntetők is felbukkantak a helyszínen

A baloldali aktivisták antikapitalista szólamokat hangoztatva kritizálják a csúcsot. Véleményük szerint a világelit nem megoldója, hanem inkább előidézője a válságoknak.

 

08:00 - Eldőlhet Ukrajna jövője? 

Podcast-adásunkban beszélünk a davosi csúcsot megelőző hátterbeszélgetésről, amelyen 81 ország nemzetbiztonsági tanácsadói egyeztettek az úgynevezett ukrajnai békeformuláról. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!