Percről percre: Izrael megüzente az arab országoknak, válaszcsapása nem fogja őket veszélyeztetni
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Izrael megüzente az arab országoknak, válaszcsapása nem fogja őket veszélyeztetni

X/Daniel Hagari

2024. 04. 16.
Izrael folyamatosan készül az iráni támadás megtorlására: a perzsa állam szankcionálására kérik az országokat, a környező arab nemzeteket pedig igyekeznek megnyugtatni, nem veszélyezteti majd őket a válaszcsapás. Cikkünk folyamatosan frissül.

16:00 - Tudósításunkat itt felfüggesztjük.

15:53 - Egy 7 éves sebesült az iráni támadásban, még mindig kritikus állapotban van

Továbbra is rendkívül súlyos állapotban van Amina Hassouna, a 7 éves kislány, akit egy elfogott ballisztikus rakéta repeszei súlyosan megsebeztek. A repesz közvetlenül az otthonára zuhant a Negev-sivatagban a vasárnap hajnali iráni támadás során.

Dr. Isaac Lazar gyermekgyógyászati intenzív osztály igazgatója szerint még mindig mesterséges lélegeztetés alatt áll, és életveszélyes állapotban van.

15:30 - Amerika szerint Izrael visszafogott választ tervez az iráni támadásra

Az amerikaiak azt mondták, Izrael nem közölte a pontos döntését, csak lehetséges válaszlehetőségeket vázoltak fel.

Eszerint nem számítanak arra, hogy a válaszlépés például magas rangú iráni tisztviselőket célozna meg, hanem inkább olyan szállítmányokat vagy raktárakat érintene Iránon kívül, amelyekben fejlett rakétaalkatrészek, modern fegyverek találhatók, és amelyeket Iránból a Hezbollahnak szállítanának.

15:13 - IDF: Irán nem ússza meg büntetlenül

Az IDF fő szóvivője szerint Irán nem ússza meg "büntetlenül", miután a hétvégén példátlan rakéta- és drónhullámot indított Izrael ellen.

"Nem állhatunk tétlenül egy ilyen agresszióval szemben, Irán nem fog megúszni büntetlenül egy ilyen agressziót" - mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője újságíróknak a Julis katonai támaszponton, miközben egy elfogott rakéta maradványait mutogatta.

"Válaszolni fogunk a magunk idejében, a magunk helyén, a magunk által választott módon" - tette hozzá.

14:52 - Teherán közölte Moszkvával, hogy nem akar eszkalációt

Ebrahim Raiszi iráni elnök telefonon közölte Vlagyimir Putyinnal, hogy Teherán Izrael elleni csapásai korlátozottak voltak, és az iszlám köztársaság nem érdekelt az eszkalációban - közölte a Kreml.

Putyin reményét fejezte ki, hogy minden fél ésszerű önmérsékletet tanúsít, és így megakadályozza a konfrontáció felé való zuhanást, amelynek "katasztrofális következményei lehetnek az egész régióra nézve" - írja a Kreml.

14:33 - Szólnak a szirénák Észak-Izraelben

Légvédelmi szirénák szólnak Észak-Izraelben, a libanoni határhoz közeli településeken. A szirénák több helyen is hallhatók, többek között Idmitben, Hanitában és Shlomiban.

13:57 - Jordánia: Netanjahut meg kell akadályozni abban, hogy az Iránnal való további eszkalációval "ellopja" a figyelmet Gázáról

Ayman Safadi jordániai külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt abban, hogy az Iránnal való konfrontáció kiélezésével "ellopja" a figyelmet a Gázai övezetről.

13:36 - Amerika újabb előrejelzése: Izrael a hétvégén támad

Amerikai tisztségviselők jelentése szerint arra számítanak, hogy a csapásra valószínűleg szombaton kerül sor, és az korlátozott mértékű lesz.

A forrás szerint valószínű, hogy a megtorló csapások Iránon kívül található iráni megbízottakat érnek majd. Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy nem vesz részt semmilyen eszkalációban Iránnal. (NBC)

12:58 - Több európai ország vizsgálja az Irán elleni szankciók kiterjesztésének lehetőségét

Annalena Baerbock német külügyminiszter elmondása szerint azt tapasztalta, hogy több európai vezető is jelezte, hogy újra megvizsgálná az Irán elleni, dróngyártást célzó, meglévő uniós szankciórendszer meghosszabbítását.

Baerbock tavaly ősszel Franciaországgal és más uniós partnerekkel együtt kampányolt az európai uniós szankciórendszer meghosszabbítása mellett.

"Remélem, hogy ezt a lépést most végre közösen, EU-ként tehetjük meg"

- mondta Baerbock Berlinben egy sajtótájékoztatón jordániai kollégájával, Ayman Safadival közösen.

Ma tartják az uniós külügyminiszterek virtuális találkozóját a közel-keleti feszültségekről .

13:44 - IDF: a két robbanóanyaggal megrakott drón Libanonból érkezett

Az IDF megerősítette, hogy nemrég két robbanóanyaggal megrakott Libanonból indított drón csapást mért Beit Hillel közelében lévő területekre. Médiajelentések szerint az egyik csapásban három ember könnyebben megsérült.

A támadás közepette nem szólaltak meg a szirénák. Az IDF szerint az incidens kivizsgálása folyamatban van.

13:21 - Drónt észleltek Galilea felett, az IDF vizsgálja az incidenst

A közösségi médiában terjedő felvételeken egy drón látható, amely a Galileai-fennsík felett repült, és az első jelentések szerint Beit Hillel térségében robbant fel. Az IDF még nem kommentálta az incidenst.

12:49 - Izrael megköszönte Nagy-Britannia segítségét az iráni támadás idején

Az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy tegnap beszélt brit kollégájával, Sir Antony David Radakin admirálissal, a védelmi vezérkar főnökével - közölte az izraeli hadsereg.

Halevi megköszönte Radakin "a brit hadsereg segítségét a közös védelmi erőfeszítésekben, hogy meghiúsítsák és elfogják az Izrael felé irányuló iráni támadást a 'Vaspajzs' műveletben" - áll az IDF közleményében.

Az IDF szerint "a két hadsereg közötti kapcsolat stratégiai jelentőséggel bír a regionális stabilitás és biztonság fenntartása szempontjából a Közel-Keleten".

12:27 - Az amerikai pénzügyminiszter a mai IMF-konferencián újabb szankciókat vezet be Iránnal szemben 

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra készül, hogy új szankciókat léptessen életbe Iránnal szemben, miután az példátlan módon megtámadta Izraelt - írja az Axios.

A jelentés szerint Yellen a Nemzetközi Valutaalap Washingtonban megrendezésre kerülő éves konferenciáján fogja bevezetni a szankciókat még a mai nap folyamán, és arra fogja ösztönözni a konferencián részt vevő kollégáit, hogy hazájukban is tegyenek hasonló lépéseket.

Yellen tervezett beszédeinek az Axios által látott forgatókönyvében azt állítja, hogy az amerikai pénzügyminisztérium "nem fog habozni, hogy szövetségeseinkkel együttműködve szankciós jogköreinket felhasználva továbbra is megzavarja az iráni rezsim rosszindulatú és destabilizáló tevékenységét".

12:11 - Aktívan gyakorlatozik az izraeli hadsereg

Az IDF csapatai egy sor terepen és a kibertérben zajló gyakorlaton vesznek részt az Északi Parancsnokságon, hogy növeljék a készültséget.

11:48 - Törökországba látogat az egyiptomi külügyminiszter, hogy Gázáról és a közel-keleti feszültségekről tárgyaljon

Szameh Sukri egyiptomi külügyminiszter várhatóan a hétvégi törökországi látogatása során török kollégájával vitatja meg a közel-keleti fejleményeket és a gázai helyzetet - közölte egy török diplomáciai forrás.

Sukri és Hakan Fidan török külügyminiszter értékelni fogja a legújabb fejleményeket is a fegyverszünet és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokon az Izrael és a Hamász közötti gázai háborúban.

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére és csatlakozzon Viber-csoportunkhoz!

Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

11:17 - Zelenszkij sérelmezte, Ukrajna miért nem kapott olyan légitámogatást, mint az iráni támadás idején Izrael

Ha az Egyesült Államok és szövetségesei képesek Izrael védelmére sietni az égben, és több tucatnyi Irán által kilőtt drónt és rakétát lelőni, miért nem tudják ugyanezt megtenni Ukrajna esetében - amely több mint két éve szenved Oroszország rakétatámadásai alatt? - kérdezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn. 

A teljes cikk itt olvasható. 

11:03 - Fehér Ház: az iráni támadás azt mutatja, hogy Izrael nincs egyedül

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője hétfőn kiemelte, "Izrael nincs egyedül az Iránból érkező fenyegetésekkel szemben. Rendíthetetlen szövetségesei vannak, akik készek a védelmére kelni" - hangsúlyozta.

Ami Izraelnek az iráni agresszióra adott válaszát illeti, Kirby aláhúzta, hogy az Egyesült Államok nem avatkozik bele az izraeli döntéshozatalba.

"Izrael megőrizheti autonómiáját a válaszstratégia meghatározásában"

- jegyezte meg.

Kirby sürgette a képviselőházat, hogy fogadja el a nemzetbiztonsági kiegészítést, hangsúlyozva annak fontosságát az olyan létfontosságú védelmi rendszerek finanszírozásának biztosításában, mint a Vaskupola és a Dávid parittyája.

10:47 - WSJ: Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek elutasította az USA kérését, hogy használhassák légterüket az iráni támadás idején

Bár Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek széleskörűen együttműködött az Egyesült Államokkal, olyan hírszerzési információk átadásával, amelyek létfontosságúak voltak a légvédelmi intézkedések sikeréhez, amelyek meghiúsították a tömeges támadást,

nem egyeztek bele abba, hogy megnyissák légterüket Izrael és az Egyesült Államok előtt

- írja a Wall Street Journal, ami azt jelzi, hogy a két ország megpróbálja fenntartani a kényes egyensúlyt az egyre feszültebbé váló régióban.

10:36 - Brit vadászgépek tartanak Izrael felé - jelentés

Jelentések szerint brit vadászrepülőgépek szálltak fel a ciprusi RAF Akrotiri bázisáról Izrael felé, ami felveti a feltételezést, hogy ez lehet az Irán elleni megtorló akció kezdete az Izrael elleni támadás miatt.

10:16 - Fokozott védelemre kapcsolt a jordán légierő

A Jordán Királyi Légierő közölte, hogy fokozta légi ellenőrzést, hogy megakadályozza a légi behatolást és megvédje a királyság égboltját.

A jordániai hadsereg közleményében azt írta, hogy ez az "intézkedés megerősíti Jordánia határozott álláspontját, miszerint nem engedi meg, hogy bármely fél bármilyen célra használja a jordániai légteret, tekintettel arra, hogy ez a jordániai szuverenitás megsértését jelenti, és ami veszélyeztetheti a nemzet biztonságát és polgárainak biztonságát".

10:06 - Rövid időre a levegőbe emelkedett, majd újra leszállt az izraeli kormányzati repülőgép

A "Cion Szárnya" egy Boeing 767-338-as repülőgép rövid időre levegőbe emelkedett. Szombat este, közvetlenül a nagyszabású iráni támadás előtt szintén evakuálták a gépet Izraelből.

Tíz perccel később a gép újra leszállt a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren Tel Avivban.

A levegőben való tartózkodásának oka még mindig rejtély.

09:53 - Telefonon egyeztetett az iráni elnök és a katari emír

Izrael vagy szövetségesei minden Irán érdekeltségei ellen irányulónak akciójára, "súlyos, kiterjedt és fájdalmas válaszlépést" fogunk adni - közölte Ebrahim Raiszi iráni elnök a katari emír, Tamim bin Hamad al-Thani sejk telefonhívásában egy nappal azután, hogy Izrael bejelentette, hogy válaszolni fog Teherán hétvégi, példátlan drón- és rakétatámadására.

A telefonbeszélgetés középpontjában a gázai háború, valamint a damaszkuszi iráni konzulátus egyik épületére mért április 1-jei támadás és az azt követő, Izrael elleni iráni támadás állt.

"Izrael állítólagos damaszkuszi csapása a kétségbeesés jele volt, mivel nem érte el céljait a Gázai övezet megtámadásával" - idézik Raisit, aki azt mondta al-Taninak, hogy ennek következtében az Izrael elleni megtorló támadás "legitim" védelmi aktus volt.

Al-Thani válaszul ígéretet tett arra, hogy Katar továbbra is minden körülmények között támogatja Iránt és a palesztin ügyet - írja az ISNA.

"A cionista rezsim azzal próbálja elterelni a világ közvéleményét a gázai bűntetteiről, hogy feszültté teszi a helyzetet" - mondta al-Thani Raisinak.

09:27 - Izrael 32 országot szólított fel az iráni rakétaprogram szankcionálására

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter levélben fordul a világ 32 országához, amelyben sürgeti őket, hogy vezessenek be szankciókat Irán rakétaprogramja ellen, és terrorszervezetként kezeljék az Iszlám Forradalmi Gárdát Teherán hétvégi, Izrael elleni támadása után.

"A rakétaprogram szankcionálása és az IRGC terrorszervezetté nyilvánításának kezdeményezése segíteni fog Irán megfékezésében és meggyengítésében" - írja Katz, hozzátéve, hogy "most kell megállítani - mielőtt túl késő lenne".

09:12 - Izrael megüzente az arab országoknak, hogy a megtorlás nem fogja őket veszélyeztetni - jelentés

Izrael megnyugtatta a térség arab országait, hogy az Irán támadására adott válasza nem fogja őket veszélybe sodorni - jelentette a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, miközben több ország is aggódik amiatt, hogy Teherán felelősségre vonná őket egy izraeli megtorló csapás esetén.

A jelentés szerint Izrael tájékoztatta a szövetséges országokat, például Jordániát, Egyiptomot és az Öböl-menti államokat, hogy válaszlépését, ha az bekövetkezik, úgy fogja végrehajtani, hogy Irán nem tudja őket belekeverni a megtorlásba.

Az Izrael által a szomszédos országoknak küldött jelentett megnyugtatásra azután került sor, hogy vasárnap iráni felső vezetők arra figyelmeztettek, hogy Izrael és szövetségesei nagyobb támadással néznek szembe, ha megtorolják a Teherán által a hétvégén indított több mint 300 drónt és rakétát.

Teherán megjegyzései különösen Jordániában váltottak ki aggodalmat, miután az iráni hivatalos média arra figyelmeztetett, hogy Jordánia lesz a következő célpont abban az esetben, ha együttműködik Izraellel az Iránnal való leszámolásban.

08:47 - Amerikai tisztviselők úgy vélik, nem valószínű, hogy Izrael közvetlenül csapást mér Iránra

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izrael válasza Irán vasárnap kora reggeli, példátlan támadására valószínűleg korlátozott lesz, és valószínűleg az Iránon kívüli kulcsfontosságú célpontok támadására összpontosít - mondta négy amerikai tisztviselő az NBC-nek.

Ahelyett, hogy válaszul közvetlenül Iránra csapnának le - és a szövetségesek szerint veszélyeztetnék , hogy a régió egy totális háborúba süllyedjen - Izrael lecsaphat Irán megbízottjaira, például a szíriai milíciáira vagy a libanoni Hezbollah terrorcsoportra.

A jelentés hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok elvárja, hogy Izrael tájékoztasson a meghozott döntésekről, de nem kíván részt venni semmilyen megtorló válaszlépésben.

08:24 - Az amerikai védelmi miniszter nyomást gyakorol Gallantra a regionális stabilitás megőrzésével kapcsolatban

Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli kollégájával, Joav Gallant-tal - közölte a Pentagon -, hogy megvitassák a vasárnap kora reggeli nagyszabású iráni támadást és annak következményeit, miközben az Egyesült Államok sürgette Jeruzsálemet, hogy ne indítson ellencsapást.

Austin megerősítette az Egyesült Államok sziklaszilárd támogatását Izrael védelmével kapcsolatosan, és megerősítette a regionális stabilitás stratégiai céljának fontosságát is - áll a közleményben.

08:04 - Irán megüzente az őt támogató Kínának: hajlandó önmérsékletet tanúsítani Izraellel szemben

Kína úgy véli, hogy Irán jól tudja kezelni a helyzetet, és megkímélheti a régiót a további zavargásoktól, miközben megvédi szuverenitását és méltóságát - közölte a kínai külügyminiszter, Vang Ji és iráni kollégája, Hoszein Amir-Abdollahian telefonbeszélgetését követően a hivatalos Hszinhua hírügynökség.

Amir-Abdollahian közölte Vanggal, hogy Irán tisztában van a regionális feszültségekkel, hajlandó önmérsékletet tanúsítani, és nem áll szándékában további eszkaláció - írja a Hszinhua.

A tegnap esti hírfolyamunkat itt érheti el.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!