Zelenszkij kérdőre vonta Amerikát: miért segített Izrael légvédelmének, míg Ukrajnát folyamatosan támadják az orosz drónok
Ukrajna támogatói "kettős mércét" emlegetnek
Zelenszkij kérdőre vonta Amerikát: miért segített Izrael légvédelmének, míg Ukrajnát folyamatosan támadják az orosz drónok

x/volodymyr Zelensky

2024. 04. 16.
Ha az Egyesült Államok és szövetségesei képesek Izrael védelmére sietni az égben, és több tucatnyi Irán által kilőtt drónt és rakétát lelőni, miért nem tudják ugyanezt megtenni Ukrajna esetében - amely több mint két éve szenved Oroszország rakétatámadásai alatt? - kérdezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn. 

Csupán néhány órával azután, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Jordánia segített Izraelnek lelőni mintegy 300 drónt és rakétát, amelyeket Irán lőtt ki megtorlásul, miután Izrael megölte magas rangú katonai parancsnokait Szíriában.

"Az európai égbolt már régen ugyanilyen szintű védelmet kaphatott volna, ha Ukrajna hasonlóan teljes körű támogatást kapott volna partnereitől a drónok és rakéták elfogásában" - írta Zelenszkij hétfő este az X-en közzétett bejegyzésében.

A nyugati szövetségesek és közel-keleti partnereik légi erődemonstrációja - amelynek során vadászgépek siettek az Izrael felé tartó cirkálórakéták és Shahed drónok megsemmisítésére - bizonyította, milyen hatékony is az izraeli rakétavédelmi rendszer, ha a világ legfejlettebb repülőgépeivel kombinálják.

De rámutatott arra is, hogy hatalmas a különbség abban, hogy a nyugati hatalmak hogyan bánnak Ukrajnával és Izraellel. 

"Izrael nem NATO-tag, így nem volt szükség semmilyen intézkedésre, például az 5. cikkely életbe léptetésére"

- írta Zelenskyy, utalva a NATO kollektív védelemre vonatkozó rendelkezésére, amely az egy elleni támadást mindenki elleni támadásnak tekinti. 

"Köszönöm mindenkinek a világon, minden vezetőnek és államnak, aki valóban segít nekünk a légvédelemmel és a rakétákkal" - tette hozzá. "Most azonban láthatjuk, hogy az egység valóban száz százalékosan működhet, és hogy a 'Shahedek' és rakéták majdnem száz százalékát el lehet fogni. Ezt meg fogjuk vitatni a partnereinkkel".

(Politico/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!