Percről percre: Rendkívüli bejelentést tett Izrael, jön a Vaspajzs-hadművelet Irán ellen
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Rendkívüli bejelentést tett Izrael, jön a Vaspajzs-hadművelet Irán ellen

Forrás: X/Israel Air Force

2024. 04. 15.
Óriási nemzetközi nyomás és hosszas belső viták közepette Izrael elhatározta, kemény válaszcsapást mér Iránra, ám mindezt úgy, hogy ne robbanjon ki regionális háború annak hatására. A perzsa rezsim viszont tízszeres megtorlással fenyeget. 

Keddi, aktuális hírfolyamunkat itt olvashatja.

00:00 - Az élő hírfolyamunkat itt most lezárjuk

23:03 - Irán az amerikai bázisokat fenyegeti

Az iráni külügyminiszter jelezte, hogyha az ellenük készülő izraeli válaszcsapás során az amerikai bázisokat, vagy a környező országok légterét használják, akkor kénytelenek lesznek az amerikai bázisok ellen is támadást indítani az iráni megtorlás részeként.

 

22:48 - A jordániai külügyminiszter szintén megerősítette a hírt

miszerint Ammán együttműködött Izraellel, hogy a drónokat leszedjék az iráni támadás során. Ez az első nyílvános kormányzati megerősítés arra vonatkozóan, hogy Jordánia is részese volt az Izraelt védő koalíciónak. 

Igaz, ezt önvédelemből tették, mert leszögezték, bármi is sérti meg a légterület, és jelent veszélyt a jordániai emberekre, akkor mindent meg fognak tenni, hogy azt megszüntessék. A külügyminiszter persze kijelentette azt is, hogy szerinte Izrael Gáza elleni háborúja vezetett el eddig a feszültségig.

 

22:29 - Másodperceken belül érkezni fog az iráni válasz

Erről beszélt az iráni külügyminiszter-helyettes, Bagheri Kani, aki szerint ezúttal nem fognak 12 napot várni a válasszal. 

Úgy tűnik, hogy ahogyan Irán esetében, úgy most Izraelnél is mindent bevetnek, hogy elrettentsék a feleket a válaszcsapástól, eredménytelenül.

22:11 - Szaúd-Arábia elismerte, segített megvédeni Izraelt

Komoly fejleménye az elmúlt napokban, hogy Szaúd-Arábia nyíltan is vállalja Jordánia mellett, hogy részese volt annak a koalíciónak, amely az Egyesült Államok vezetésével segített megvédeni Izraelt. 

 

22:06 - Oroszország beszáll a háborúba Irán oldalán?

Az iráni rezsimhez köthető médiában arról szólnak a hírek, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter levélben jelezte az Egyesült Államok felé, hogy ha Izrael megtorló csapással sújtja Iránt, akkor Oroszország is részt fog venni az iráni ellentámadásban. Ez a fejlemény rendkívüli eszkaláció lenne, kérdés a valóságtartalma a hírnek. A Sabereen iráni portál posztolt erről, ami többnyire hiteles információkkal rendelkezett eddig.

 

22:02 - Küszöbön az izraeli támadás? 

A Times of Israel úgy értesült, hogy komoly GPS-zavarásokat jelentettek Libanonból, Szíriából és Irakból is. Ezek sokszor akkor történnek, hogyha légicsapásokat készítenek elő, ezzel próbálják megzavarni a légvédelmi rendszereket.

21:42 - Az izraeli miniszterelnök megköszönte a támogatást

Azoknak az országoknak, akik szombat éjjel segítettek Izraelnek. Egyúttal felhívta a nemzetközi közösség figyelmét, hogy egységesen utasítsák el az iráni agressziót, ami a világ békéjét fenyegeti, a terrorszervezetein keresztül pedig közvetlenül is az egész Közel-Keletet.

 

21:22 - Netanjahu: hadd várakozzon feszülten Irán

A Likud minisztereivel folytatott privát megbeszélést az izraeli kormányfő, akik közül volt, aki azonnali és gyors válaszcsapást szorgalmazott Irán ellen. Netanjahu viszont úgy fogalmazott, hogy nem felindulásból, hanem bölcsen kell reagálni, hadd várja Irán idegesen az izraeli csapást, nem tudva, hogy mikor érkezik. Épp úgy, ahogyan ezt Izraellel tették.

Azt nyomatékosította Izrael, hogy előre fogják tájékoztatni az Egyesült Államokat, hogy legyen idejük felkészíteni a régióban állomásozó egységeiket egy esetleges iráni megtorlásra. 

21:10 - 2.6 millióan követik az Izrael-gyűlölő amerikai influencert

Van egy amerikai influencer, Jackson Hinkle, aki milliókat ér el az Izrael-gyűlölő és Irán-rajongó tartalmaival. Az antiszemita posztjai mellett, dezinformációkat és hajmeresztő konteókat is terjeszt, miközben napi 20 mesterséges intelligencia által generált posztba fejezi ki rajongását az iszlám rezsim irányában. 

 

21:05 - Bidennek jól jött az iráni támadás? 

A Politico cikkében megszólaló elnöki tanácsadók úgy vélik, az Izrael elleni támadás bizonyos szinten segített a demokratáknak, hogy belső kritikusokat meggyőzze, akik eddig azt sérelmezték, hogy Biden túlságosan támogató Izrael irányában a palesztin életek árán is.

 

 

20:54 - Az iráni külügyminiszter fenyeget

A brit kollégájával, David Cameronnal folytatott telefonbeszélgetésében úgy fogalmazott, hogy a rezsim következő válasza "azonnali, kőkemény és még kiterjedtebb" lesz. 

20:41 - Amerika Izraelre bízza a válaszcsapás kérdését

Legalábbis egyre több amerikai tisztviselő nyilatkozik arról nyíltan, hogy ők ugyan nem örülnek az eszkalációnak, de ez végső soron Izraelen múlik, hogy a válasz melyik módja mellett dönt. 

20:32 - Netanjahu nem veszi fel a telefont a nyugati vezetőknek

A világ minden pontjáról intenzíven hívogatják az izraeli kormányfőt, hogy rábeszéljék, álljon el az Irán ellen megtorló válaszcsapástól. Csak hát Benjamin Netanjahu nem veszi fel nekik a telefont már vagy 48 órája. 

Persze akadnak kivételek. Joe Biden például sikeresen meggyőzte arról, hogy ne reagáljon azonnal az iráni rakétatámadásra.

20:30 - Amerika leszögezte: nem figyelmeztették őket előre Irán támadásáról

Sajtóhírek szóltak arról, hogy az Egyesült Államok lényegében előre tudta, hogy Irán hogyan és mikor fogja megtámadni Izraelt. Sőt állítólag még engedélyt is adott rá. 

Ezeket a híreket most kategórikusan tagadta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby. Hozzátéve, hogy Amerika váltott üzeneteket Iránnal, de ezek egyike sem tartalmazta a támadás célpontjait és időkeretét.

20:23 - Intenzíven telefonálgat Erdogan

Muszlim egységfrontot szeretne létrehozni Izraellel szemben, mindezt pedig a katari emírrel vitatta meg telefonon. Szerinte kulcsfontosságú, hogy lerettentsék Izraelt attól, hogy az egész régióra kiterjessze a háborús feszültséget.

20:17 - Előkészítik a Rafah-i bevonulást is

Az izraeli védelmi miniszter a háborús kabinetnek az izraeli 13-as csatorna szerint azt mondta, hogy megkezdik az előkészületeket a rafahi szárazföldi offenzíva elindításához. Egészen eddig az Egyesült Államok határozottan óva intett ettől a hadművelettől Gázában.

20:13 - Az iráni futball-legenda ezt posztolta

Mi Irán vagyunk és nem az Iszlám Köztársaság. - írta oldalára a 127-szeres iráni válogatott, egykori futballedző, Irán egyik legeredményesebb játékosa.

 

19:58 - Élőben elemez Robert C. Castel

19:56 - IDF: jön a Vaspajzs hadművelet

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy nem marad válasz nélkül Irán rakéta- és dróntámadása, amelyhez korábban még nem volt példa. "Előkészítettük a 'Vaspajzs' hadműveletet" - jelentette be a szóvivő, aki elmondta, ez volt a neve már a szombat éjszakai védelmi műveleteknek is.

19:46 - Amerika megtámadja Iránt?

 

19:35 - Megosztott Izrael a támadás ügyében?

Az izraeli 14-es csatorna feltette a kérdést, hogy "Ön szerint Izraelnek meg kellene támadnia Iránt az Egyesült Államok kérése ellenére?". A válaszok 54 százaléka volt igen, és 42 pedig nem. 

 

19:18 - Leállították a repülőjáratokat

Számos nemzetközi repülőtársaság bejelentette a feszült helyzet miatt, hogy felfüggeszti járatait a következő napokban Izrael és Irán irányában.

19:00 - A háborús kabinet döntött: keményen visszavág Iránnak

A 12-es csatorna tudósítása szerint a háborús kabinet meghozta a döntését, és világos és erős választ fog küldeni Iránnak a szombati rakétatámadása miatt. Izrael eltökélt célja, hogy világossá váljon Irán számára, hogy ilyen erejű támadást nem hajthat végre válasz nélkül. 

A kabinet részéről még a legvisszafogottabbnak számító Joav Gallant védelmi miniszter is egyetértett abban az IDF vezérkari főnökével, Herzi Halevivel, hogy Izraelnek válaszolnia kell, de úgy, hogy az ne okozzon kárt az amerikai-vezetésű védelmi koalíciónak, ami szombaton segítette Izraelt. A kabinet leszögezte, nem akarják, hogy regionális háborúvá eszkalálódjon a helyzet, ezért a támadásról szorosan egyeztetnek majd az Egyesült Államokkal. 

A hétfő napközbeni hírfolyamunkat ide kattintva érhetik el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!