Percről percre: Amerika attól tart, Izrael 24 órán belül megindíthatja a megtorló akcióját
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Amerika attól tart, Izrael 24 órán belül megindíthatja a megtorló akcióját

X/Joe Biden

2024. 04. 15.
Az izraeli háborús kabinet egységesnek látszik abban a kérdésben, hogy a szombat éjszakai iráni támadást meg kell torolni, de abban még nem sikerült megegyezniük, mikor és milyen formában. Mindeközben a nemzetközi közösség támogatását is keresik. Cikkünk folyamatosan frissül.

16:00 - Mai tudósításunkat itt felfüggesztjük.

15:38 - Nagy-Britannia: Irán semmilyen előzetes értesítést nem adott a támadás előtt

Nagy-Britannia visszautasítja Irán azon állítását, hogy előzetes értesítést adott Izrael megtámadása előtt - közölte hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője.

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy Irán 72 órával korábban értesítette a szomszédos országokat és Izrael szövetségesét, az Egyesült Államokat arról, hogy csapásokat fog mérni.

15:17 - IDF: hosszú háborúban vagyunk

Rafi Milo, az izraeli hadsereg vezérőrnagya kijelentette: "Hosszú és több színtéren zajló háborúban vagyunk. A háború során végig úgy harcolunk és készítünk helyzetértékeléseket, hogy a háború céljait és Izrael Állam lakóinak biztonságát tartjuk szem előtt.

Szombat este Irán és terrorista társszervezetei támadásával szembesültünk. Az IDF a légierő, a hírszerző részleg és a hadsereg többi részének vezetésével optimális módon kezelte a fenyegetéseket, mindezt Izrael Állam védelme érdekében a háború során és az utolsó incidens során is.

Hosszú háborúban vagyunk, és a következő napokban is történhetnek változások, a helyzetértékelés alapján".

14:58 - WSJ: Amerika attól tart, Izrael 24 órán belül megindíthatja megtorló csapását

Egy hétvégi iráni támadást követően amerikai és nyugati tisztviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy Izrael gyorsan megtorló csapást mérhet Iránra.

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem fog támadó hadműveletekbe bocsátkozni, és sürgeti Izraelt, hogy kerülje az olyan lépéseket, amelyek eszkalálhatják a konfliktust. (Wall Street Journal)

14:39 - Csak főpróbát tartott Irán a háború előtt? Az iráni támadás 8 tanulsága

Itt olvashatja David Horowitz, a Times of Israel újságírójának elemzését nyolc pontban a légitámadás tanulságairól. 

14:26 - Míg Izrael a megtorlásról tárgyal, Irán azonnali, széles körű akcióval fenyeget

Miközben Izrael háborús kabinetje a válaszlépésekről próbál dönteni, az iráni külügyminiszter fogadkozott, hogy bármilyen támadás azonnali eszkalációhoz vezetne a két ország között.

"Irán precíz és minimális műveletet hajtott végre a cionista entitás katonai központjai ellen. Ha a cionista entitás folytatni akarja meggondolatlanságát, akkor a hasonló jellegű válasz azonnali és széles körű lesz" - jelentette ki.

13:49 - Folytatódnak a hadműveletek Gáza középső részén

Az IDF közölte, hogy folytatja a Hamász és más terrorcsoportok elleni célzott műveletet a Gázai övezet középső részén, a Nuszeirat tábor külterületén. 

A Nahal gyalogos dandár, a 401. páncélos dandár és a 162. hadosztály alá tartozó más erők csapatai számos fegyverest megöltek, a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád által használt épületeket leromboltak, fegyvereket foglaltak le, és rakétavetőket helyeztek el - közölte a hadsereg. 

A Nahal-csapatok az úgynevezett Netzarim-folyosóban is tevékenykednek, egy olyan földsávban, amely az izraeli határtól Be'eri közelében húzódik a tengerpartig. 

13:26 - Lapid szerint ez a legmegfelelőbb pillanat a kormánybuktatásra...

Jair Lapid izraeli ellenzéki vezető felszólította a Nemzeti Egység minisztereit, Benny Gantzot és Gadi Eisenkotot, hogy segítsenek megbuktatni a kormányt, mondván, hogy egy új koalícióban nagyobb befolyásuk lenne a politikára.

Még ha a Nemzeti Egység pártja ki is lépne a kormányból, ahogy azt korábbi partnere, az Új Remény nemrég tette, Benjamin Netanjahu miniszterelnök koalíciójának még mindig lenne elég mandátuma ahhoz, hogy hatalmon maradjon.

12:57 - Kiszivárgott az Iráni Forradalmi Gárda következő terve? (ellenőrizetlen)

Több izraeli újságíró megosztotta közösségi oldalán az Iszlám Forradalmi Gárda hírszerző szervezetének állítólagosan kiszivárgott szigorúan titkos levelét, melyben egy olyan tervet részleteznek, aminek célja a közrend megzavarása Európában, az USA-ban, Ausztráliában és Ázsiában, mindezt a palesztinok támogatásának ürügyén.

"Az Iszlám Köztársaság rezsimje több alkalommal is világosan kijelentette, hogy céljuk a modern társadalom elpusztítása és egy globális iszlám állam felépítése. A szervezés alatt álló globális gazdasági blokád közvetlenül összhangban van az Iszlám Köztársaság e küldetésével, amelynek parancsát - nem meglepő módon - az IRGC hírszerző szervezete adta" - áll a posztban, melyet egy ellenzéki iráni újságíró tett közzé az elmúlt órákban.

Az úgynevezett négy kontinensre kiterjedő gazdasági blokádra irányuló akció a levél tanúsága szerint ma, április 15-én veszi kezdetét

12:37 - Amerika jóváhagyta az izraeli támadást, majd segített Izraelnek védekezni?

Egy Jerusalem Postnak nyilatkozó török diplomata szerint, miután átadták Washingtonnak az Irán által tervezett Izrael elleni támadás részleteit, az USA arra kérte őket, hogy közöljék Iránnal, hogy

bármilyen lépést tesznek, annak bizonyos határokon belül kell maradnia.

Caroline Glick neves amerikai-izraeli újságíró szerint a Biden-kormányzat előre jóváhagyta Irán Izrael elleni masszív rakétacsapását, majd "segített" Izraelnek elfogni a rakétákat, és megtiltotta Izraelnek, hogy válaszoljon. "Ezek az emberek szó szerint azt hiszik, hogy a háború egy játék. Veszélyes, sekélyes gyerekek, és figyelmen kívül kell hagyni őket" - írta bejegyzésében az X-en.

Az Egyesült Államok tagadja, hogy előre megkapta volna az iráni támadás részleteit.

12:13 - Josep Borrell szerint a Közel-Kelet a szakadék szélére került: „A fékre kell lépnünk”

„A szakadék szélén állunk, és el kell távolodnunk tőle” – nyilatkozta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője az Onda Cero spanyol rádiónak. „Rá kell lépnünk a fékre és hátramenetbe kapcsolni.”

Borrell azt mondta, hogy számít válaszra Izrael részéről Irán példátlan légitámadására, de reméli, hogy az nem vált ki további eszkalációt.

11:55 - Jair Lapid szerint Netanjahu "egzisztenciális fenyegetést" jelent Izrael számára

Jair Lapid ellenzéki vezető azonnali választásokat kért, és azt állította, Netanjahu és kormánya „egzisztenciális fenyegetést jelent Izrael számára”.

A kormányzó Likud párt képmutatónak nevezte az ellenzéki vezetőt, és bírálta, amiért a szombat esti meglepetésszerű támadás idején az Egyesült Államokban tartózkodott, és amerikai tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket.

A Likud szerint Netanjahu "évtizedekkel ezelőtt felismerte az iráni fenyegetést, és azóta vezeti az ellene folytatott globális kampányt".

Visszavágva Lapid saját nyilatkozatot adott ki, és megerősítette kritikáját: "Ha Netanjahu ennyi éven át dolgozott az iráni kérdésen, hogyan váltak nukleáris küszöbértékű országgá, és hogyan küldtek drónok és cirkálórakéták százait Izrael állam megtámadására?".

11:31 - Izrael éjszaka libanoni Hezbollah célpontokat bombázott

Izraeli vadászgépek csapást mértek az iráni támogatást élvező Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyeire az éjszaka folyamán. Az IDF szerint a célpontok között rakétakilövő állások, a terrorcsoport által használt épületek és egyéb infrastruktúra volt Seddiqine, Matmoura, Labbouneh és Ayta ash-Shab településeken.

11:25 - Scholz de-eszkalációra szólítja fel Izraelt a "lenyűgöző" védekezés után

Olaf Scholz német kancellár figyelmeztette Iránt, hogy ne indítson újabb támadást Izrael ellen, de hozzátette, hogy az izraeli kormánynak is hozzá kell járulnia a feszültségek mérsékléséhez.

.
Shutterstock/Puzzlepix

"Mindenki egyetért abban, hogy az a mód, ahogyan Izraelnek sikerült visszavernie ezt a támadást... igazán lenyűgöző" - mondja Scholz. "Ez egy olyan siker, amelyet nem szabad eljátszani, ezért azt tanácsoljuk, hogy Izraeljáruljon hozzá a de-eszkalációhoz".

11:19 - A Kreml "önmérsékletre" szólít fel az Izraelre mért iráni csapások után

A Kreml de-eszkalációra szólít fel a Közel-Keleten azután, hogy Irán hétvégén példátlan módon támadást intézett Izrael ellen.

"Rendkívül aggasztónak tartjuk a feszültségek eszkalálódását a térségben, és a régió minden országát önmérsékletre szólítjuk fel. A további eszkaláció senkinek sem áll érdekében" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

11:13 - Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek információkat osztott meg az USA-val és Izraellel az iráni támadás megállítása érdekében

Szaúd- Arábia és az Egyesült Arab Emírségek hírszerzési információkat osztott meg az Egyesült Államokkal és Izraellel, hogy segítsen elhárítani Irán vasárnap kora reggeli rakéta- és dróntámadását - jelentette a The Wall Street Journal amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Két nappal korábban iráni tisztviselők állítólag tájékoztatták az Öböl különböző államait, köztük Szaúd-Arábiát az Izrael elleni tervezett támadásukról. Ezt az információt aztán továbbították az Egyesült Államoknak - jelentette a WSJ . Ezt az iráni külügyminiszter a hétfői napon cáfolta. 

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére és csatlakozzon a Viber-csoportunkhoz!

Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

11:05 - Amerikai forrás: két izraeli légibázist is eltaláltak az iráni rakéták a Negevben

Ellentétben az IDF hivatalos megerősítésével, miszerint az egyik izraeli légibázison kisebb károk keletkeztek, egy amerikai tisztviselő az ABC Newsnak azt mondta, hogy legalább kilenc iráni rakéta landolt Izraelben, és okozott károkat két dél-izraeli légibázison.

A jelentés szerint öt ballisztikus rakéta csapódott be a Nevatim légibázison, megrongálva egy C-130-as szállító repülőgépet, egy használaton kívüli kifutópályát és üres raktárépületeket. A tisztviselő szerint további négy ballisztikus rakéta csapódott be a Ramon légibázison, amelyről az IDF nem számolt be.

10:53 - Macron: Izraelnek nem eszkalációval, hanem Irán elszigetelésével kell válaszolnia

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megerősítette, hogy Párizs részt vett Irán Izrael elleni hétvégi támadásának meghiúsításában, és "Jordánia kérésére" drónokat fogott el, amikor azok a légtere felett repültek.

Izraelnek "sikerült megállítania szinte az összes ilyen rakétát és drónt. Csak hét landolt, egy ember sérült meg" - mondta Macron, aki "Izrael győzelmének" nevezte a műveletet.

Aggodalmát fejezte ki a közel-keleti eszkalációval kapcsolatban, és bejelentette, hogy a nap folyamán tárgyalásokat tervez Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy meggyőzze arról, hogy "nem eszkalációval, hanem Irán elszigetelésével kell válaszolnia", szankciók és Teherán nukleáris műveleteinek megerősített ellenőrzése révén.

10:37 - Német külügyminiszter: a Közel-Kelet a szakadék szélén áll

A német külügyminiszter: "Az iráni rezsim a szakadék szélére sodorta a térséget az Izrael elleni legutóbbi támadásával. Izraelnek a diplomácia útját kell követnie, hogy megőrizze az iráni támadás során elért védelmi győzelmet".

10:17 - Izraelnek még nincs megtorlási terve, ma újra összeül a háborús kabinet

A háborús kabinet helyi idő szerint várhatóan 14:00 órakor ül össze, hogy megvitassa, hogyan válaszoljon az iráni támadásra, egyes hírek szerint még ma este csapást akarnak mérni. 

09:49 - Brit külügyminiszter: Megfontoljuk az Irán elleni további szankciókat, de arra kérjük Izraelt, álljon el a megtorlás tervétől

Arra a kérdésre, hogy a kormány fontolóra vesz-e további szankciókat Iránnal szemben, David Cameron a BBC-nek világossá tette: "Igen, feltétlenül. Már 400 szankciónk van érvényben Iránnal szemben. Tavaly év végén egy teljesen új szankciórendszert vezettünk be, amely nagyon hatékonynak bizonyult.

"Teljes egészében szankcionáltuk az Iráni Forradalmi Gárdát, és továbbra is megvizsgáljuk, milyen további lépéseket tehetünk"

- tette hozzá.

A brit külügyminiszter kérte Izraelt, hogy ne vágjon vissza az iráni drón- és rakétatámadás után, mondván, hogy "nemcsak szívvel, hanem ésszel is gondolkodnia kellene", mert Teherán csapása majdnem teljes kudarcot vallott.

"Szerintem teljesen jogos, hogy úgy gondolják, válaszlépéseket kell tenniük, mert megtámadták őket, de barátként arra biztatjuk őket, hogy gondolkodjanak fejjel és szívvel is, legyenek okosak és kemények is" - mondta Cameron.

09:33 - Izrael az ENSZ-ben: Irán leleplezte valódi arcát; a világnak cselekednie kell

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának éjszakai ülésén Gilad Erdan izraeli megbízott kijelentette: "Az iráni tagadás álarca lekerült. Nincs többé rejtőzködés és blöff. Nincs többé kibújás a felelősség alól. Irán saját szuverén területéről támadta meg Izraelt, nyilvánosan és büszkén."

"Irán, a világ első számú terrorszponzora, megmutatta valódi arcát, mint a régió és a világ destabilizálója... Most van itt az ideje, hogy a világ ne hagyja figyelmen kívül Irán bűneit, hanem cselekedjen" - mondta.

Hozzátette, hogy

"az Izraelt támadó összes terrorcsoport ugyanannak a síita polipnak - az iráni polipnak - a csápjai"

, és sürgette a tagokat, hogy "vezessenek be minden lehetséges szankciót Irán ellen, mielőtt túl késő lenne".

08:57 - Az izraeli hadsereg lelőtt egy keletről Izrael felé tartó drónt

Az éjszaka folyamán izraeli vadászgépek lelőttek egy keletről Izrael felé tartó drónt - közölte a hadsereg. Az IDF szerint a drónt az incidens során végig nyomon követték, és Izraelben nem szólaltak meg a szirénák, mivel nem fenyegette veszély a civileket.

08:29 - Az amerikai hadsereg szerint 80 drónt, és 6 Iránból, Jemenből indított rakétát fogott el a tegnap esti támadás során

Az amerikai erők az amerikai európai parancsnokság rombolóinak támogatásával több mint 80 egyirányú támadó drónt és legalább hat, Iránból és Jemenből Izrael ellen irányuló ballisztikus rakétát semmisítettek meg tegnap este - közölte az amerikai központi parancsnokság (CENTCOM).

Ebbe beletartozik egy ballisztikus rakéta a kilövő járművén és hét UAV, amelyeket a földön semmisítettek meg indításuk előtt az Irán által támogatott jemeni hutik által ellenőrzött területeken - írja a CENTCOM az X-en közzétett bejegyzésében.

"A CENTCOM továbbra is készenlétben áll, hogy támogassa Izrael védelmét Irán e veszélyes akcióival szemben. Továbbra is együtt fogunk működni minden regionális partnerünkkel a regionális biztonság növelése érdekében" - közölte az amerikai hadsereg.

A tegnapi hírfolyamunkat itt érheti el

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!