Percről percre: Óriási vita az izraeli kormányban az Iránnal szembeni megtorló csapásról
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: Óriási vita az izraeli kormányban az Iránnal szembeni megtorló csapásról

Forrás: X/The Prime Minister of Israel

2024. 04. 14.
Rendkívül feszült a helyzet a Közel-Keleten, miután Irán több mint 350 drónt és rakétát lőtt ki Izrael irányába. A lövedékek elsöprő többségét sikerült kiiktatni a levegőben, most azonban az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre, hogy ne torolja meg az ellene indított példátlan iráni támadást. Kövesse a fejleményeket folyamatosan frissülő hírfolyamunkban. 

20:30 - Ezt a hírfolyamot itt most lezárjuk

Holnap jelentkezünk a friss hírekkel.

22:16 - "Ez nem győzelem!"

Naftali Bennett izraeli politikus részletes elemzést tett közzé az iráni támadásról. Ebben leszögezi azt, hogy ez nem csak egy szimbolikus támadás volt, Irán nagyon is komolyan gondolta a 350 lövedékkel, hogy izraelieket akar ölni. 

Azt írja, nem igaz Amerika azon állítása, hogy ez győzelem, ezért nincs szükség további intézkedésekre. Bennett szerint nagyon kemény árat kell fizettetni Iránnal, mert csak ez rettenti el őket, hogy megismételjék a támadást.

Szerinte Izrael stratégiai hibája volt az elmúlt 30 évben, hogy csak az octopus csápjaival harcolt eddig, holott a Hezbollah és a Hamasz rakétáit Teherán fizette.

 

22:07 - Az ENSZ rendkívüli ülése a közel-keleti helyzetről

 

22:00 - Ismeretlen eszköz jelent meg Eilat felett

Leszedték. 

 

21:41 - Váratlan igazságbeszéd Szaúd-Arábiából

Egy meg nem nevezett tisztviselő a szaúdi királyi családból a Kan izraeli csatornának arról beszélt, hogy Irán arra használta fel a gázai háborút, hogy megakadályozza az Izraelhez való közeledését Szaúd-Arábiának. "Irán egy olyan ország, ami terrorizmust szponzorál - már rég meg kellett volna állítani" - fogalmazott.

21:26 - Egymilliárd dollárjába került Izraelnek Irán támadása

Mármint a védelmi költségek. 

 

21:17 - Miről tárgyal Gallant az amerikaiakkal?

Az izraeli védelmi miniszter, Joav Gallant egyeztetett telefonon az amerikai védelmi miniszter Lloyd Austinnal arról, hogy Izraelnek most lehetősége nyílna egy nemzetközi koalíció megalakítására, és stratégiai szövetségek kötésére az iráni fenyegetettséggel szemben. 

A háborús kabinet három tagja közül ő képviseli leginkább a nemzetközi irányt, Netanjahu és Ganc inkább az azonnal válaszcsapás pártján álltak a hírek szerint, amikor az a bizonyos telefonhívás érkezett Joe Bidentől és felül nem írta az elképzeléseket.

21:10 - Térképen a vasárnap hajnali rakétaözön

 

21:04 - Hamenei ajatollah a Templomhegyről posztolt

A rakétázás felvételeit azzal a héber nyelvű szöveggel, hogy Jeruzsálem a muszlimoké lesz és ünnepelni fogják Palesztina felszabadítását. 

 

20:50 - Ben Gvir is üzent

Konkrétan Beni Ganc videós üzenetére válaszul. Az izraeli kormány keményvonalas tagja nem kertelt, szerinte üres, naiv nyugati szlogeneket mondott Ganc, a Közel-Keleten kőkeménynek kell lenni, ha elrettentést akar elérni egy ország.

20:45 - Beni Ganc: ha elérkezik az idő, Irán meg fog fizetni

A háborús kabinet tagja, Netanjahu nagy politikai ellenfele, Beni Ganc arról beszélt, hogy Izraelnek élnie kellene a lehetőséggel, hogy egyfajta koalíciót kovácsoljon most Irán ellen. A válaszcsapással kapcsolatban pedig azt mondta, hogy meg fogják fizetni az árát, ha elérkezik az idő.

20:36 - Pár lyuk: ezt sikerült elérnie az iráni lövedékeknek

Az IDF tett közzé felvételt arról, hogy a Nevatim légibázisnál, milyen károkat okoztak Irán rakétái. 

 

20:23 - Még nem döntött a háborús kabinet

Szivárognak a hírek a háborús kabinet többórás egyeztetéséről, némelyek szerint 24-48 órán belül érkezik az izraeli válasz Iránnak, más hírek szerint keresik a megfelelő módját Jeruzsálem visszavágásának. 

 

20:18 - Így működött az éjjel az izraeli légvédelem

Az Izraeli Védelmi Erők tett közzé néhány felvételt arról, hogyan lőtték le a levegőben szálló drónokat, rakétákat. 

 

20:13 - Orbán szerint nagy veszélyben van Magyarország

A magyar kormányfő a Védelmi Tanács ülése után adott ki rövid videóüzenetet, amelyben többek között arról beszélt, hogy az újabb háborús helyzet komolyan veszélyezteti a magyar családok békéjét és biztonságát.

20:06 - Óriási a megosztottság az izraeli kormányban

Van, aki szerint stratégiailag megfontolt időben és módon kellene válaszolni az iráni fenyegetésre, míg például Miki Zohar kulturális és sportminiszter szerint az ilyen hangok kifejezetten a gyengeség jelét mutatják az iráni agresszióval szemben. Szerinte ez a hozzáállás vezetett ahhoz, hogy a Hamasz meg merte lépni október 7-ét, és a Hezbollah meg terrorizálni meri az észak-izraeli lakosokat. 

20:00 - Biden akadályozta meg, hogy Izrael azonnal válaszcsapást indítson

A New York Times információi szerint az amerikai elnök érte el Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnél azt, hogy ne torolja meg azonnal a példátlan iráni támadást - írja a Nap híre

Az izraeli kabinet néhány tagja gyors választ javasolt, ám ezt a két kormányfő telefonbeszélgetése után lefújták. A helyzet most az, hogy miközben az Amerika-vezette koalíció kulcsszerepet játszott Izrael megvédésében, most nyomást helyeznek a zsidó államra, hogy ne indítson választ.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!