Hírfolyam: Itt a végeredmény, elképesztő különbséggel nyert Márki-Zay Péter
Az ellenzéki előválasztás második-fordulójának eredményei
Hírfolyam: Itt a végeredmény, elképesztő különbséggel nyert Márki-Zay Péter

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix//Facebook/Márki-Zay Péter/Dobrev Klára

2021. 10. 17.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje elismerte vereségét és gratulált Márki-Zay Péternek a győzelemhez, aki beszédében azt mondta: jövő tavasszal kétharmaddal fogják legyőzni a Fideszt. A vasárnapi események és eredmények hírfolyama.

 

23:00 – Ez a szöveges tudósítás itt most végetér

A további eseményekről külön cikkekben számolunk be. Bővebb elemzésekkel, értékelésekkel a jövő hét folyamán érkezünk. Köszönjük a figyelmüket.

22:34 – Márki-Zay Péter a sajtó kérdéseire válaszol

22:23 – Az előválasztás hivatalos végeredménye

1. Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,71%)

2. Dobrev Klára: 283 677 szavazat (43,29%)

 

22:11 – Felgyorsultak az eredményközlések

Erzsébetvárosban Márki-Zay Péter majdnem kétszer annyi szavazatot szerzett, mint Dobrev Klára, ahogyan Hajdú-Bihar megyét is. Kétezerrel több szavazatot szerzett Budafokon is, de egészen elképesztő előnnyel nyert Pest megyét tekintve is: itt az előnye majdnem 15 ezer szavazat volt. 

Borsodban Dobrev Klára nyert mintegy négyezer szavazattal. 

21:38 – Újabb eredmények érkeztek közben

Budapest 17. választókerület:

Dobrev Klára: 4 487 

Márki-Zay Péter: 4 530 

Veszprém megye:

Dobrev Klára: 9 343 

Márki-Zay Péter: 9 967 

21:35 – "Kétharmaddal fogjuk leváltani Orbán rendszerét"

Véget ért Márki-Zay hosszúra nyúlt győzelmi beszéde. A Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje annyi mindenkit tapsoltatott meg a színpadon, hogy az ember azt hihette vagy 5-10 alkalommal, hogy véget ért a beszéde, de mindig akadt valaki, aki még köszöntött a győztes jelölt. Sorra került például a Partizán stábja, Osváth Zsolt és Puzsér Róbert is. 

Márki-Zay beszédében arra bátorította a résztvevőket, hogy a Békemenet idején, annak útvonalán ellenzéki molinókat függesszenek ki. Szóba került az ügynökakták nyilvánosságra hozatala, illetve az alkotmány megreformálása is. 

21: 30 – A Fidesz két kisvideóban is reagált Márki-Zay győzelmére

21:24 – Kocsis Máté reagált az előválasztási eredményre 

A Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán azt írja, életbe lépett a Gyurcsány-Márki-Zay paktum. "Márki-Zay nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy Gyurcsány rajta keresztül térne vissza a hatalomba, a helyzet tehát változatlan" - írja. Kocsis felteszi a kérdést, hogy vajon mennyire jobboldali az az ember, aki Gyurcsány Ferenc támogatásával lett polgármester, aki szerint "Jézus Krisztus baloldali volt", illetve az, aki "elsők között kéredzkedett fel a baloldal parlamenti listájára".

21:20 – Kövesse élőben a Hit Rádió eredményváró műsorát

21:11 – Márki-Zay úgy tudja, 50 milliót szánnak a lejáratására

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy számít arra, hogy a Fidesz komoly kampányt indít majd ellene, és megemlítette, hogy kapott olyan információt, ami szerint 50 milliót tettek fel a lejáratására. 

A jelölt ismételten emlegette annak a fontosságát, hogy civilek segítségével akár házi nyomtatással, de el kell juttatni az üzeneteiket a legtávolabbi falvakba is. Úgy fogalmazott, mindenkinek el kell mondani, hogy nem a migránsoktól, melegektől, Gyurcsánytól kell félni, mert "nem Gyurcsány, hanem a szabadság fog eljönni Magyarországra."

21:09 – Újabb megye és kerület Márki-Zay mellett

Budapest 16. választókerület:

Dobrev Klára: 4 323 

Márki-Zay Péter: 4 979 

Fejér megye:

Dobrev Klára: 10 540 

Márki-Zay Péter: 11 416 

21:06 – Márki-Zay is a színpadra lépett

Az előválasztás győztese beszédében arról beszélt, hogy nem csak az előválasztást nyerték meg, de ellenzéket is váltottak. "A felmentő seregnek időben kell érkeznie, úgy, mint Nándorfehérvárnál, és nem úgy, mint Mohácsnál" - így köszönte meg Márki-Zay a "megtisztuló szocialista párt" támogatását. 

Márki-Zay kiemelte azon fiatalok szerepét is, akik tömegével vettek részt az előválasztás második fordulójában. Úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktornak nem Márki-Zay Pétertől, hanem ezektől a fiataloktól kell félnie. “Beszéljetek a fideszes anyukátokkal, a fideszes nagymamátokkal"” – mondta.

20:59 – Közben érkeznek még eredmények

Budapest 14. választókerülete:

Dobrev Klára: 4 025 

Márki-Zay Péter: 4 719 

Baranya megyében:

Dobrev Klára: 11 863 

Márki-Zay Péter: 11 518 

20:53 – Karácsony szerint a szeretet forradalma zajlik

A budapesti főpolgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy olyan kormányt akarnak, ami nemcsak az "elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év hibáit akarja orvosolni."

20:47 – Orosz Anna: Orbánnak áprilisban lejár az ideje

A Momentum ügyvezetője Márki-Zay Péter előtt lépett a színpadra az Anker közben, ahol a köszönetmondások után arról beszélt, hogy a kormánypárt be fogja indítani a "propagandagépezetét", ám arra kérte az ellenzéki összefogás szavazóit, hogy "ne dőljenek be ennek".

20:41 – Jakab Péter is gratulált

A Jobbik elnöke a Facebookon azt írta, a döntést a választók meghozták, ezért a győztest mindannyiuknak támogatniuk kell. "Tudom, hogy vannak most, akik csalódottak, mert nem az ő jelöltjük nyert. Tudom, hogy vannak most, akik sorolnák a sérelmeiket, amiket elszenvedtek a kampány alatt. Én viszont mindenkit arra kérek: ne tévesszük szem elől a valódi célt" - fogalmazott. 

20:30 – Dobrev mindenkinek megköszönte

a sok kampányolást, segítséget és persze a szavazást is. Hangsúlyozta, nem csak gratulált Márki-Zay Péternek, de azon lesz, hogy közös erővel le tudják váltani Orbán Viktor kormányát jövő áprilisban. A beszédének szöveges összefoglalóját ezen a linken tudják elolvasni. 

20:21 - Márki-Zay Péter győzelmi beszédet tart

20:04 – Dobrev Klára nem vár tovább, sajtótájékoztatót tart

Itt lehet nézni élőben: 

20:00 – Megvan Dobrev első budapesti győzelme

Budapest 12. választókerületében sikerült győznie a DK jelöltjének, itt mindössze 29 szavazat volt a különbség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már bő ezer szavazat volt a különbség. 

Budapest 12-es választókerület:

Dobrev Klára: 4 114

Márki-Zay Péter: 4 085

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

Dobrev Klára: 8 941 

Márki-Zay Péter: 7 902 

19:52 – Márki-Zay ismételten bocsánatot kért

Ezúttal mindazoktól, akiket az elmúlt időszakban megbántott, vagy megsértett. Ezt az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában nyilatkozta, ahol az ATV kérdésére elmondta, hogy méltóképpen akarják képviselni az összes civilt és pártválasztót, a győzelem esetén pedig egy ember mögé kell felsorakoznia a teljes ellenzéknek. 

A hazaárulós váddal kapcsolatos kijelentéséről azt mondta, ő ezt két olyan politikusra értette, akik szembefordultak Karácsony Gergellyel és nem másokra. 

19:30 – Tibi atya szerint "izgalmas évünk" lesz

19:11 – Újabb Dobrev-körzeteket hódított el Márki-Zay

Hiába nyert Dobrev Klára az első fordulóban ezekben a körzetekben, az online szavazatok segítségével Márki-Zay Péter fordítani tudott az álláson: 

Békés megye:

Dobrev Klára: 7 790 

Márki-Zay Péter: 8 699 

Budapest 15-ös választókerület :

Dobrev Klára: 4 090 

Márki-Zay Péter: 4 448

19:05 – Ilyen a hangulat Márki-Zay eredményváróján

19:00 – Hadházy már gratulált

Bár még pár százezer szavazatot össze kell számolni, Hadházy Ákos már gratulált Márki-Zay Péternek a Facebookon. Mint írja, szívesen segít majd abban, hogy olyan rendszert építsenek ki, amely a jövőben "megnehezíti a tolvajok dolgát". 

18:40 – Márki-Zay szinte mindent vitt

Jelen adatok szerint mind a személyesen leadott szavazatok számában, mind az online voksok tekintetében, de még Budapest-vidék megosztásban is egyaránt Márki-Zay Péter lett a támogatottabb Dobrev Klárával szemben. Budapesten az előnye egészen kiemelkedő: több mint kétszer annyi szavazatot szerzett, mint DK-s riválisa. 

18:35 – "Történelmi pillanatok ezek"

Fekete-Győr András a párjával együtt követte az eseményeket, és erről posztolt is a Facebookon. Mint írja, arra készül, hogy a "rendszerváltás után történelmi évek" jönnek.

18:23 – Márki-Zay megérkezett az eredményvárójára

Márki-Zay Péter az ATV kérdésére elmondta, hogy tegnap este beszéltek telefonon Dobrev Klárával és megegyeztek abban, hogy az eredményektől függetlenül "csak együtt fogunk tudni tovább dolgozni". 

18:19 – Óbudán Márki-Zay, Jász-Nagykun-Szolnokon Dobrev nyert

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

Dobrev Klára: 8043

Márki-Zay Péter: 7616

Budapest 11-es választókörzet: 

Dobrev Klára: 6007

Márki-Zay Péter: 8611

18:02 – Vidéken is, Budapesten is nyert Márki-Zay

Zuglóban Márki-Zay közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint Dobrev, Bács-Kiskun megyében pedig az online voksokkal sikerült megfordítani az arányokat: 

Budapest 8-as választókerület:

Dobrev Klára: 6 262 

Márki-Zay Péter: 12 255 

Bács-Kiskun megye:

Dobrev Klára: 11 428 

Márki-Zay Péter: 12 407 

17:41 – Alig pár perc elteltével ismét érkeztek eredmények

S megint Márki-Zay örülhet: 

Csongrád-Csanád megye:

Márki-Zay Péter: 21 769

Dobrev Klára: 11 461

Budapest 13-as választókerület:

Márki-Zay Péter: 6232

Dobrev Klára: 3895

17:33 – Most Márki-Zay lépett meg

Újabb vidéki megyét zsebelt be: Győr-Moson-Sopront, miközben Budapest 6-os választókerületet is magabiztosan nyerte. 

Győr-Moson-Sopron megye:

Márki-Zay Péter: 13 767

Dobrev Klára: 10 616

Budapest 6-os választókerület:

Márki-Zay Péter: 9691

Dobrev Klára: 3676

17:25 – Megint csökkent a két jelölt közti különbség

Márki-Zay továbbra is verhetetlen Budapesten, míg Dobrev Komárom-Esztergom megyében bizonyult erősebbnek. Íme a számok: 

Komárom-Esztergom megye:

Dobrev Klára: 9970

Márki-Zay Péter: 8052

Budapest 11-es választókerület:

Dobrev Klára: 5282

Márki-Zay Péter: 6238

17:05 – Hoppá! Dobrev most faragott a hátrányán

Dobrev Klára magabiztosan nyerte Somogy megyét, a Budapest 9-es választókerületet viszont szűk különbséggel elvesztette. Mindent egybevéve így is faragott majdnem 1400 szavazatnyit a hátrányán összesítésben. 

Somogy megye:

Dobrev Klára: 8542

Márki-Zay Péter: 6802

Budapest 9-es választókerület:

Dobrev Klára: 4661

Márki-Zay Péter: 4988

17:00 – Volner János szerint Márki-Zay, a Jobbik villamosa

A Jobbik volt képviselője szerint Márki-Zay Péter előretörése a Jobbiknak a legkellemetlenebb. Ebben a Facebook-posztban le is írja, hogy miért: 

16:41 – Ismét nyert egy megyét Dobrev, épphogy

Heves megye:

Dobrev Klára: 7647

Márki-Zay Péter: 6746

Budapest 2-es választókerület:

Dobrev Klára: 6135

Márki-Zay Péter: 16391

16:38 – Török Gábor az ellenzék leváltásáról posztolt

A közismert politikai elemző a Facebook-oldalán szellemesen megjegyezte, hogy a kormányváltás ugyan bizonytalan, az ellenzékváltás viszont egyre biztosabb. Ezzel utalt arra, hogy tulajdonképpen egy a hatpárti megállapodáson kívülről érkező jelölt, Márki-Zay Péter nyerheti az ellenzéki előválasztást.

16:18 – Már most eldőlni látszik az előválasztás? 

Pedig még csak 15 százalékos feldolgozottságnál járunk. Az új bejelentett körzetek alapján ugyanis olyan mértékű Márki-Zay Péter előnye Dobrev Klárával szemben Budapesten, ahol arányaiban is sokkal többen mentek el választani, hogy nehezen látni, hogyan tudná megfordítani a trendeket a Demokratikus Koalíció jelöltje. De beszéljenek helyettünk a számok: 

Nógrád megye:

Dobrev Klára: 4462

Márki-Zay Péter: 2953

Budapest 1-es választókerület:

Dobrev Klára: 5865

Márki-Zay Péter: 18801

15:44 – Mit csinál mindeközben Orbán Viktor? 

Az ország egyik fele ugyan az előválasztási eredmények miatt izgul, a magyar miniszterelnök a nap folyamán felvette a harmadik oltását is - erről töltött fel videót a Facebook oldalára. Este pedig úgy tűnik színházba megy, derül ki a felvételből. 

15:38 – Mit lehet leszűrni az eddigi adatokból? 

Habár Dobrev támogatottságán is látszik némi növekedés az első fordulós számokhoz képest, az már most szembetűnő, hogy egyrészt az új szavazók bevonzásával, másrészt Karácsony Gergely és végül több "nagy" párt támogatásával (Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) végül Márki-Zay jelentősen tudta növelni a támogatóinak a számát. 

A személyesen leadott szavazatok arányában még kiegyenlített a két jelölt versenye, az online szavazatoknál Márki-Zay előnye elsöprő. Meglátjuk, hogy az arányok mennyire változnak a feldolgozottság alakulásával, egyelőre az sincs kizárva, hogy Dobrev Klárát kétharmados többséggel fogja legyőzni a hódmezővásárhelyi polgármester.

15:20 – Amíg a következő eredményekre várunk

Ajánljuk figyelmükbe a következő podcast-beszélgetésünket Márki-Zay Péter azon kijelentéséről, mely szerint Jézus is baloldali volt. 

15:00 – Most már vidéken is tarolt Márki-Zay

A hódmezővásárhelyi polgármester nem csak Angyalföldet húzta be csaknem 5000 szavazatnyi előnnyel, de ezer vokssal többet szerzett Vas megyében is. Ezzel jócskán növelte az előnyét összesítésben is.

Vas megye:

Dobrev Klára: 6235

Márki-Zay Péter: 7227

Budapest 7-es választókerület:

Dobrev Klára: 5830

Márki-Zay Péter: 10739

14:54 – 190 ezer szavazót a második forduló már nem érdekelt

A közzétett adatokból a 444 vette észre, hogy bár rengeteg új szavazó érkezett a második fordulóba, de nagyon sokan viszont azok közül, akik az elsőben szavaztak - már nem mentek el Dobrev Klárára, vagy Márki-Zay Péterre voksolni. Szám szerint 190 ezren, ami azért nem kis szám. 

Többen ugyanakkor siettek megjegyezni, hogy a második fordulóban egyéni jelöltekre már nem lehetett szavazni, ez pedig közel 300 indulónak a szimpatizánsi körét érintheti, akit a talpon maradt miniszterelnök-jelöltekkel már nem lehetett mobilizálni. 

14:49 – Valakinek egyik jelölt sem tetszett

Bár jóval kevesebb az érvénytelen szavazatok aránya, mint az első fordulóban, most is keletkeztek műalkotások. Ezeket az Előválasztás 2021 töltötte fel a Facebook oldalára: 

Forrás: Facebook/Előválasztás 2021
Forrás: Facebook/Előválasztás 2021

14:32 – Szavazzon! Ön szerint ki lesz a győztes? 

14:05 – Orbán Balázs szerint részletkérdés, hogy ki nyer

A miniszterelnök politikai igazgatója reggel a Mokka vendégeként beszélt Márki-Zay Péterről. 

13:54 – Fekete-Győr annyira lelkes, hogy már kétharmados ellenzéki győzelemről beszél

Az első fordulóban meglepően rosszul szereplő, majd a pártja éléről kétharmados többséggel leváltott momentumos politikus annyira örült az előválasztási részvételi adatoknak, hogy szerinte ez a lelkesedés áprilisban akár kétharmados ellenzéki győzelmet is jelenthet majd. 

13:37 – Budapesten tarol Márki-Zay

Dobrev vidéken tud szűk többséggel nyerni. Íme a második adag eredmény:

Zala megye:

Dobrev Klára: 6992

Márki-Zay Péter: 6777

Budapest 3-as választókerület:

Dobrev Klára: 1386

Márki-Zay Péter: 5692

13:23 – Itt vannak az első eredmények

Két körzetet jelentettek be: 

Tolna megye:

Dobrev Klára: 5504 szavazat.

Márki-Zay Péter: 5017 szavazat.

Budapest 4-es választókerület:

Márki-Zay Péter: 6102 szavazat.

Dobrev Klára: 1953 szavazat.

13:20 – Ön már támogatta a Heteket? 

Most pár perc alatt megteheti. Ebben a videóban két módszert is bemutatunk, hogy lehet ezt megtenni. (A megoldást ezen az oldalon találja.)

13:13 – Kocsis Máté humoránál van

A Fidesz frakcióvezetője a Facebookon hirdetett "játékot", amelyben Karácsony Gergely múlt heti nyilatkozatait kell sorrendbe rakni: 

Kocsis arra próbált utalni, hogy Karácsony Gergely az első és második forduló között eleinte nagyon határozottan képviselte azt, hogy ő nem fog visszalépni Márki-Zay Péter javára Dobrev Klárával szemben, végül az előválasztás legnagyobb fordulatában ezt mégis megtette. 

Később a kampány eldurvulásával, Márki-Zay megvádolta a DK-t és Gyurcsány Ferencet, hogy többeket is megzsarolt, például a főpolgármestert. Karácsony ezt eleinte megerősítette, majd korrigálta az álláspontját. (Mémek sora született belőle, hogy vajon azért visszakozott-e, mert ismét megzsarolták.)

13:08 – Meglepően sokan mentek el szavazni

Szám szerint 662 016 ember. Most ezt lehet soknak, vagy kevésnek titulálni - de abból a szempontból mindenképp sok, hogy az első fordulóban ennél úgy volt bő 30 ezerrel kevesebb a szavazatszám, hogy a forduló maga napokkal tovább tartott. Ráadásul azt is tudni lehet, hogy végül 219 991 olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben viszont nem. Politikai elemzők szerint ez Márki-Zay Péternek kedvez az esélyeket tekintve, de hol van még az este. 

13:02 – Márki-Zay meghekkelte volna az előválasztást? 

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója többek között erről beszélt a Harcosok Klubja vendégeként. Szerinte a jelölt külsősként meghekkelte a hat párt megállapodását az előválasztás kapcsán. Nem vett részt a megállapodásban, nem finanszírozója az előválasztásnak - mégis ő jöhet ki az egészből győztesen. 

"Amikor Karácsony Gergely úgy dönt, hogy lemond, és nem Dobrev Klárának, a másik állva maradt jelöltnek a javára teszi, aki a hat párton belül a konkurense volt, hanem ennek a külső meghekkelő embernek a javára, ezt nem tudom értelmezni" - mondta a Terror Háza főigazgatója.

12:52 – Mi lehet Márki-Zay Péter rendkívüli sikerének a titka? 

Erről beszélgettek a Hetek munkatársai a Visszakézből című belpolitikai magazinműsorban. Az adást itt lehet visszanézni/hallgatni: 

12:40 – Kis emlékeztető

Így alakult az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenye az első fordulóban: 

 

12:26 – Élőben a szavazatszámlálásról

Mi lesz az érvénytelen szavazatokkal? Hogy zajlik a számolás? Mennyien számolnak? Kulisszatitkok élőben: 

12:20 – Dobrev szerint dolgozni kell azon, hogy együtt maradjon az ellenzék

A Demokratikus Koalíció jelöltje vasárnap reggel megköszönte az aktivisták támogatását és a szavazók részvételét. Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy nem a győztes személye a fontos, hanem az ellenzéki összefogás, ugyanis ez képes arra, hogy legyőzze áprilisban Orbán Viktort. 

12:08 – Így számolják a szavazatokat - videó

12:00 – Várhatóan este lesz eredmény

A Civil Választási Bizottság előzetes tájékoztatása szerint a nap menetrendje a következő: déltől kezdve élő sajtótájékoztatók keretében jelentik be megyénként, hogy alakultak a szavazatok. Budapesten ez kerületenként történik majd, végleges eredmény estére várható. A 106 egyéni körzet jelöltjeit még az első fordulóban eldöntötték az ellenzéki választók, most a miniszterelnök-jelölt személyéről dönthettek a szavazók. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!