hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit várhatunk az ellenzéki előválasztástól?
Legnagyobb kockázat a bizalomvesztés
Mit várhatunk az ellenzéki előválasztástól?

Nem lehet tudni, hogy Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely lesz a kétfordulós választás győztese.(Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

2021. 08. 25.
Lezárult a hatpárti koalíció ellenzéki előválasztásán a jelöltek nyilvántartásba vételi időszaka. Több körzetben csak egy jelölt indul, a pártok eltérő stratégiákat követnek. Szakértőkkel elemezzük, milyen tanulságokat vonhatunk le az előválasztásra nézve.

Augusztus 22. vasárnap volt az ellenzéki előválasztás jelöltállításának utolsó napja. Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. Az ország mind a 106 választókerületében lesz választás, ám 11-ben csak egy jelölt indul, a maradékból 45-ben kettő, 50-ben három vagy több jelölt versenyzik a közös jelöltségért. Minden választókerületben szavazhatunk az egyéni jelöltekre, illetve a közös miniszterelnök személyére is. Előtte azonban a nyilvántartásba vett jelölteknek – az „igazi” választáshoz hasonlóan – össze kell gyűjteni a megfelelő mennyiségű támogató aláírást. Egyéni képviselőjelöltek esetén ez mindössze 400 aláírást jelent, miniszterelnök-jelölteknél 20 000 támogatóra van szükség, melyeket szeptember 6-ig kell az Országos Előválasztási Irodába benyújtani. A választás egyik nagy esélyesének tartott Karácsony Gergely kevesebb mint 24 óra alatt megszerezte a szükséges támogató aláírásokat.

Ugyan maga az előválasztás még odébb van (az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és szeptember 26. között tartják), már a jelöltállításból is levonhatunk tanulságokat az ellenzéken belüli erőviszonyokra és törésvonalakra nézve. Ugyanis nem mindegyik párt volt egyformán kompromisszumkész: több mint 60 jelölt ülne be a DK és a Momentum frakcióiba is, míg az LMP kevesebb mint 30, a Párbeszéd mindössze 14 jelöltet állított az előválasztás hivatalos weboldalán található adatok szerint.

Emellett egyértelművé vált, hogy a hatpárti koalíció együttműködése továbbra sem konfliktusmentes. Több választókörzetben éles ellentétek rajzolódtak ki. Az egyik legharsányabb küzdelem Zuglóban várható, ahol Tóth Csaba MSZP-s politikussal szemben indul a Momentum színeiben Hadházy Ákos, az LMP korábbi társelnöke. Tóth Csabát támogatja az MSZP mellett a Jobbik és a DK is, zuglói civil szervezetek azonban Hadházy mellett álltak ki. Az aláírásgyűjtés első napján pedig egymás mellett standolt az Örs vezér terén a két jelölt, az aktivisták szóváltásba keveredtek, egyes híradások szerint az aktivistáik „összeugrottak”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!