Pénzmosás, csalás, kenőpénz: sokat kaszálhattak kamu-lélegeztetőgépekkel üzletelve boszniai politikusok
Az egyik boszniai országrész kormányfője és minisztere is érintett
Pénzmosás, csalás, kenőpénz: sokat kaszálhattak kamu-lélegeztetőgépekkel üzletelve boszniai politikusok

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 12. 07.
Több hónapos nyomozást követően a boszniai-hercegovinai ügyészség vádat emelt Fadil Novalic, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnöke, valamint Jelka Milicevic, az országrész pénzügyminisztere ellen, mert egy gyanús kínai lélegeztetőgép-vásárlásba keveredett - közölte pénteken az N1 regionális hírtelevízió.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A politikusok mellett a lélegeztetőgépeket megvásárló cég vezetője, valamint a civil védelmi igazgatóság vezetője ellen is vádat emeltek. Pénzmosással, csalással, kenőpénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel, valamint állami pénzek eltulajdonításával vádolják őket.

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá.

A száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó körülbelül ötmillió eurót (1,79 milliárd forint), védőfelszerelés vásárlására pedig további másfélmillió eurót (538 millió forint) kapott az államtól.

Májusi videónk a lélegeztetőgépek működéséről:

A nyomozás márciusban kezdődött, akkor jelent meg először a sajtóban az információ, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség azóta megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

(Hetek/MTI)

Előfizetőti nyereményjáték
Előfizetőti nyereményjáték

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!