Péntekig közösen gyakorlatozik az orosz, a kínai és az iráni hadsereg
Péntekig közösen gyakorlatozik az orosz, a kínai és az iráni hadsereg

Youtube/Kanal13

2024. 03. 13.
Közös tengeri hadgyakorlatot tart Kína, Oroszország és Irán március 11. és március 15. között az Ománi-öböl térségében – jelentette be az orosz és a kínai védelmi minisztérium a hét elején.

A kínai védelmi tárca által kiadott közlemény szerint a közös gyakorlatozás célja a regionális tengeri biztonság közös fenntartása. A közös hadgyakorlaton a haditengerészet és a légierő vesz részt – írta hétfőn kiadott közleményében a moszkvai védelmi minisztérium.

Orosz részről a Csendes-óceáni Flotta hajói vannak jelen a flotta zászlóshajója, a Varjag rakétacirkáló vezetésével. Az orosz hajókhoz három iráni helikopter csatlakozik. Kína két, irányított rakéták kilövésére alkalmas hadihajót és egy szállítóhajót küld a „Tengeri biztonsági övezet – 2024” fedőnevű gyakorlatra.

Iráni közlések szerint – amelyekről a Tasnim hírügynökség számolt be – a gyakorlat célja a kalóztevékenység és a tengeri terrorizmus elleni küzdelem, további humanitárius intézkedések, információcsere tengeri mentőakciók ügyében, operatív és taktikai tapasztalatcsere, valamint a tengeri gazdasági tevékenységek biztonságának kidolgozása.

Megfigyelőként a pakisztáni, a kazah, az azeri, az ománi, az indiai és a dél-afrikai haditengerészet küldöttei is részt vesznek.

A három ország már korábban is tartott közös hadgyakorlatot. Moszkva és Teherán az elmúlt években megerősítették gazdasági és katonai kapcsolataikat a mindkét országra kiszabott nyugati büntetőintézkedések nyomán.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!