Példátlan: Skóciában mostantól az LMBTQ-ideológia is része a tantervnek
Példátlan: Skóciában mostantól az LMBTQ-ideológia is része a tantervnek

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 10. 08.
Skóciában a világon elsőként építették be az állami tantervbe az LMBTQ-jogok oktatását. A tanároknak egy internetes továbbképzésen kell részt venniük a témában, és külön internetes felületet is létrehoztak azzal a céllal, hogy a tanulókat „inkluzív oktatásban” részesítsék.

„Az LMBTQ-egyenlőség terén már most az egyik legprogresszívebb országként tekintenek Skóciára szerte Európában” – nyilatkozta a skót oktatási miniszter, John Swinney, majd hivatalosan is bejelentette az oktatási reformot.

A tananyag célja elsősorban az egyenlőség előmozdítása, valamint a zaklatások, szekálások visszaszorítása. A skót kormány szerint a különböző korcsoportoknak szánt témák között szerepel majd például az egy LMBTQ-identitások, az LMBTQ-közösség története, illetve küzdelmei.

Clare Haughey gyermekminiszter elmondta, hogy „büszke” arra, hogy Skócia élen jár ebben a kérdésben.

„A reform által segíthetünk a fiataloknak abban, hogy minden bennük rejlő potenciált kiaknázzanak, és egy sokszínű és befogadó társadalomban virágozhassanak”

– tette hozzá. Haughey kitért rá, hogy fontos szempontnak tartották, hogy a tananyag is olyan sokszínű legyen, mint maguk az iskolákban tanuló fiatalok.

Egyébként a reform előmunkálatai már évekkel ezelőtt megkezdődtek. 2017-ben indult útnak a skót kormányzat, valamint a Time for Inclusive Education (TIE) szervezet közti együttműködés: együtt hozták létre a témával foglalkozó oktatási munkacsoportot. A hosszas munka után pedig több tucat javaslatot dolgoztak ki és továbbítottak a skót kormány felé, melyeket mind jóváhagyta a kormány.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban, már a négyéves gyermekek is simán nevet és nemet változtathatnak a skót iskolákban anélkül, hogy szülői engedélyt kellene ehhez kérniük. A skót kormány új LMBTQ+ irányelvei alapján tanáraiktól is elvárják, hogy rákérdezzenek: szeretnének-e nemet váltani, ha pedig igen, új nevükön és névmásaikon szólítsák őket.

Margaret Wilson, a Szülők Nemzeti Fórumának elnöke elmondta, hogy a szervezet üdvözli a döntést és remélik, hogy ezzel biztosítva lesz minden diák számára, hogy egy „pozitív oktatási élményhez” jussanak a témában.

(Hetek/TheNationaL)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!