Skóciában már négyévesek is változtathatnak nemet a szüleik tudta nélkül
Bemondásra, minden hivatalos dokumentum nélkül
Skóciában már négyévesek is változtathatnak nemet a szüleik tudta nélkül

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 08. 13.
Már a négyéves gyermekek is simán nevet és nemet változtathatnak a skót iskolákban anélkül, hogy szülői engedélyt kellene ehhez kérniük. A skót kormány új LMBTQ+ irányelvei alapján tanáraiktól is elvárják, hogy rákérdezzenek: szeretnének-e nemet váltani, ha pedig igen, új nevükön és névmásaikon szólítsák őket - írja a The Telegraph.

Az irányelvek, melyekkel kapcsolatban kiemelték, hogy nem törvények, szerint az iskolák diákjai ezek után azt a mosdót és öltözőt használhatják, amelyiket csak szeretnék.

Az elfogadás jegyében új, nemsemleges iskolai egyenruhák tervezése is elindult, illetve igyekezni fognak több transznemű karaktert bevonni a tananyagba, illetve az olvasmányokba.  

Az új LMBTQ+ irányelvekben leszögezik, hogy nincs életkori elvárás azzal kapcsolatban, hogy az ember mikor „coming-outolhat”, és a fiatalok nézeteit és kéréseit is tiszteletben kell tartani, akkor is, ha azokról nem akarják tájékoztatni szüleiket. 

"Egy transznemű fiatal lehet, hogy nem osztotta meg családjával gender identitását… a nyilvánosságra hozatal szükségtelen stresszt okozhat a fiatal számára, veszélybe sodorhatja, és megsértheti a jogszabályi előírásokat.

Ezért a legjobb, ha nem osztunk meg információkat a szülőkkel vagy a gondozókkal anélkül, hogy figyelembe vennénk és tiszteletben tartanánk a fiatal nézeteit és jogait"

– áll a hivatalos dokumentum szövegében.

Számos lobbicsoport üdvözölte az új irányelveket, mivel azok szerintük nagyban segítik majd a diákok felszabadult életvitelét, mások azonban úgy látják, az iskolák veszélyes ideológiát sulykolnak beléjük.

Skócia oktatásügyi minisztere, Shirley-Anne Somerville szerint azonban a dokumentum nem próbál reklámot csinálni a nemváltásból, csupán megfelelő teret és biztonságot biztosítani a diákoknak, hogy amellett döntsenek, ha akarnak. 

A gyermekeknek, a jövőben csak szóban kell majd a nemváltásukat bejelenteni az iskolákban, nem kell majd hivatalosan regisztrálni semmilyen módon. 

(Newsweek/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!