Peking betiltja az evangélium terjesztését az interneten
Az új törvény tovább szűkíti a vallásszabadságot a kommunista országban
Peking betiltja az evangélium terjesztését az interneten

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 01. 05.
A Kínai Kommunista Pártot már eddig is számos kritika érte amiatt, hogy az interneten cenzúrázza a keresztény tartalmakat. Peking azonban most szintet lépett: egy új törvénnyel tovább szűkítenék a vallásszabadságot az online térben is. 

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A Vallási Információs Szolgáltatások Adminisztratív Intézkedések néven múlt hónapban kihirdetett jogszabály március 1-én lép hatályba – írja a Christian Post. A törvény értelmében minden olyan vallási csoportnak, amely hittel kapcsolatos tartalmakat akar terjeszteni az interneten, engedélyt kell szereznie ehhez (Internet Religious Information Service License). A jogosítványért eleve csak a Kínában legálisnak számító közösségek folyamodhatnak, vagyis azok, amelyek az öt államilag elismert és engedélyezett vallási szervezethez tartoznak. Ezek a következők: a Kínai Buddhista Szövetség, a Kínai Taoista Szövetség, a Kínai Iszlám Szövetség, a Protestáns Három-én Hazafias Mozgalom és a Kínai Hazafias Katolikus Szövetség.

A keresztényüldözést több mint 60 országban monitorozó Open Doors keresztény szervezet becslése szerint Kínában 97 millió keresztény él, akiknek jelentős része a nem regisztrált, úgynevezett illegális gyülekezetekhez tartozik. 

Az országan azonban még a „legális” vallási szervezeteket tevékenységét is felügyelik és korlátozzák hatóságok. A most kihirdetett törvény szerint ezek a csoportok „közvetíthetnek összejöveteleket és képzéseket, ám a tartalmaikat a hatóságok ellenőrizhetik sinicizációs szempontból, hogy megbizonyosodjanak arról: a szocialista értékeket népszerűsítik, támogatják a pártot, és nem hittérítés eszközeként használják ezt az eszközt. (…) Bármilyen kísérlet arra nézve, hogy vallási tartalmakat kiskorúak számára terjesszenek vagy kiskorúakat rávegyenek arra, hogy higgyenek a vallásban az engedély visszavonásához vezet.” A vallási tartalmak – képek vagy szövegek – engedély nélkül történő megosztása „szigorúan tilos”. 

A törvény azt követően született meg, hogy Hszi Csin-Ping kínai elnök arra panaszkodott, hogy a „vallások internetes reklámozására” vonatkozó tiltás nem elegendő a „vallási propaganda” megelőzéséhez. Tavaly májusban egy másik szabályozás is érvénybe lépett Kínában, amely alapján a kínai hatóságok eltávolítottak az internetről Biblia-alkalmazásokat, illetve keresztény WeChat fiókokat.

Ezzel párhuzamosan az államilag elismert Három-én Egyházhoz tartozó könyvesboltok egyre nagyobb számban adtak el a kínai elnök gondolatait és kommunista ideológiát népszerűsítő kiadványokat. 2020 októberében a keresztényeket sújtó kínai internetcenzúra olyan súlyossá vált, hogy még az államilag elismert felekezetek hívői is a kínai JD karaktereket kezdték használni a Krisztust jelölő karakterek helyett.

Korábban, 2018-ban pedig országszerte betiltották a Bibliák árusítását az online könyvesboltokban, miután a „Kína politikája és gyakorlata a vallásszabadság védelmében” címet viselő kormányzati dokumentum előírta a „szocializmus alapértékeinek” való megfelelést.  

Kína egyébként a keresztényüldözés szempontjából a 17. helyen áll az Open Doors listáján.  

Hetek

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!