Orbán vétó helyett inkább kisétált a teremből, amikor az ukrán uniós csatlakozásról szavaztak
Viszont megvétózta az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást
Orbán vétó helyett inkább kisétált a teremből, amikor az ukrán uniós csatlakozásról szavaztak

Facebook/Orbán Viktor

2023. 12. 15.
Magyarország az EU-csúcson nem vett részt az Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatos döntésben, megvétózta viszont az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Mint a nemzetközi sajtó beszámolt róla, Orbán kisétált a teremből. A kormányfő a szavazás kapcsán azt mondta: hosszú és nehéz vita zajlott le az EU-csúcson, nyolc órán keresztül próbálta meggyőzni a résztvevőket arról, hogy ne is tűzzék napirendre az ukrán csatlakozási tárgyalások ügyét, vagy ha napirendre tűzik, akkor legyen világos, hogy Ukrajna nem készült fel arra, hogy az unió tagja legyen.

Hozzátette: nem lehetett őket meggyőzni, a döntő érvük az volt, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, tekintettel arra, hogy a végső szót Ukrajna tagságáról a nemzeti parlamenteknek kell kimondaniuk, köztük a magyarnak is. Jelezte: hosszú folyamat lesz, amíg eljut az ügy a parlamentekig, addig mintegy 75 olyan alkalom van, amikor a magyar kormány ezt a folyamatot megállíthatja.

Arra is kitért: meg kellett viszont vétóznia az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást, erre majd visszatérnek valószínűleg egy rendkívüli csúcs keretében valamikor februárban.

Rossz döntés

Ukrajna európai uniós tagfelvételi tárgyalásainak megkezdése rossz döntés, aminek lehetnek negatív hatásai, ám ennek "pénzügyi-gazdasági következményeit a magyarok nem fogják megfizetni" - mondta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: ezeket a költségeket azoknak kell állniuk, akik ezt a döntést meghozták, az uniós tagállamok "megveszekedetten el akarnak indulni ebbe az irányba", így Magyarországnak az a lehetősége van, hogy figyelmeztessen, "ez rossz döntés".

Ez a rossz döntés Magyarország lelkiismeretét nem terheli, később ezt a folyamatot meg tudjuk állítani - tette hozzá, hangsúlyozva, a legvégső döntést a magyar parlament mondja ki Ukrajna tagfelvételéről. Ha meg kell védeni a magyar gazdák érdekét, akkor a kéziféket Magyarország be fogja húzni, e felől ne legyen kétségünk - jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette:

"az unió szokott hozni rossz döntéseket".

Például a 2008-as pénzügyi válsággal, a migrációval kapcsolatban, vagy amikor az orosz-ukrán konfliktusban "nem a béke felé indultak el, hanem a háború felé, és szankciókat vezettek be".

A várva várt források

"Jobb későn, mint soha", ez a pénz "jár nekünk", ide kellett adni - kommentálta Orbán azt, hogy Magyarország megkapja a befagyasztott uniós források egyharmadát. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország minden feltételt teljesített már jóval korábban. Ez a pénz "jár nekünk", "lehet halogatni, tologatni, ide tenni (...) újabb feltételeket támasztani, de a végén ide kell adni".

Orbán Viktor hangsúlyozta: az elmúlt időszaknak vannak tanulságai:

  1. Az első, hogy a magyar gazdaság az uniós források nélkül is működik.
  2. A második tanulság az, hogy Brüsszelben változás kell, hogy történjen, mert az, hogy így packáztak Magyarországgal, jelzi, Brüsszelben van hajlam arra, hogy visszaéljen a hatalmával.
  3. A harmadik tanulság pedig, hogy ami jár, az jár, előbb-utóbb úgyis oda kell adni.

(MTI / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!