Orbán: lehet idén nagykarácsony, ha a harmadik oltást felvevők aránya megnő
NAGYSÁGRENDEKKEL NAGYOBBAK A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI KAPACITÁSOK, MINT NYUGATON - jelentette ki a miniszterelnök
Orbán: lehet idén nagykarácsony, ha a harmadik oltást felvevők aránya megnő

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2021. 11. 26.
Nagyságrendekkel nagyobbak a nyugat-európaiaknál a Magyarországon járvány idején bevethető egészségügyi kapacitások - hangsúlyozta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A járvány egy nagy tanulság; ezeket a kapacitásokat minimum vésztartalékként a jövőben is életben kell tartanunk - tette hozzá a kormányfő.

A felkészültségről szólva közölte: az eszközeink megvannak, a lélegeztetőkészülékek rendelkezésre állnak, és egyelőre ember is van elég. Van még ki nem nyitott járványkórház – tette hozzá. Aláhúzta:

mindenki emberfeletti munkát végez. Nagyságrendekkel nagyobbak a magyar egészségügyi kapacitások, mint Nyugaton.

Ezeket a kapacitásokat a jövőben is életben kell tartani – mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor megemlítette, hogy az ágazatban az utóbbi évek során jelentős béremeléseket hajtott végre a kormányzat. Ez "így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk", de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy "az ország velük van" - mondta.

A védőoltásokról

Az átoltottságról szólva a kormányfő elmondta: legtöbben a harmadik oltást veszik fel, és ez döntő jelentőségű. Mint fogalmazott: 

„idén lehet nagykarácsony, ha a harmadik oltást felvevők aránya megnő,

nálunk 20-21 százalék vette fel eddig, míg Európában csak 6-7 százalék”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a harmadik oltás nemcsak meghosszabbítja, hanem meg is erősíti a védelmet a koronavírussal szemben. Mint fogalmazott: életmentő a harmadik oltás. A korlátozásokról szólva elmondta, a megoldás a harmadik oltás, a zárás csak lassítás.”

A kormányfő arról is beszélt, hogy egyetlen emberről sem mondanak le. Mint fogalmazott:

 „úgy kell hozzáállni a dologhoz, hogy mindenkit arra kell buzdítani, hogy vegye fel a harmadik oltást”.

„Aki rám hallgatott korábban, annak megmentettük az életét” – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a világban nagyon hosszú idő után dőlt el, hogy az 5-11 évesek olthatóak.

 „Most azt meri mondani az egyik nagy gyógyszergyártó, hogy ajánlja a gyermekek beoltását. Kétmillió vakcinát szereztünk, és december 20-tól érkeznek a vakcinák. Ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket” – fogalmazott a miniszterelnök. 

"Minden korábbinál nagyobb nyomásra kell felkészülnünk"

A miniszterelnök közlése szerint minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán.

Orbán Viktor arról beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel, hogy egyszerre nő a nyomás az olasz-spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon; Afganisztánt napi 30-35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni.

Hangsúlyozta:

az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, "de ma nem békeidő van", így ezek a rendelkezések elavultak, hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem "bajt hoznak a nyakunkra".

Orbán Viktor megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban "Németországot bevándorlóországnak nevezik", Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából.

(hetek/MTI)

Előfizetői nyereményakció
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!