Orbán-kritikus kancellárjelöltet indítanak Merkel utódjául a német zöldek
Annalena Baerbock, a párt társelnökeként követelte két éve a Fidesz Néppártból történő kizárását
Orbán-kritikus kancellárjelöltet indítanak Merkel utódjául a német zöldek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 19.
Történetükben először kancellárjelöltet állítanak a német Zöldek a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra, a feladatot Annalena Baerbock társelnök vállalta el - jelentették be hétfőn Berlinben.

Németországnak változásra és új politikai stílusra, előrelátó, az emberekre hallgató és az egymásnak feszülés helyett az együttműködésre építő politizálásra van szüksége

- mondta Annalena Baerbock a másik társelnökkel, Robert Habeckkel tartott online tájékoztatóján, kiemelve, hogy jelölése "meghívás" minden választónak, hogy együtt "egy jó jövőbe vezessük sokszínű, gazdag és erős országunkat".

Mint mondta, nagy tisztelettel és alázattal viszonyul a kormányfői tisztséghez, amelyet mindenekelőtt a határozottságát, érdekérvényesítő képességét és tanulékonyságát mozgósítva kíván betölteni.

Még 2019 februárjában a magyarországi kormányzati plakátokkal összefüggésben Annalena Baerbock, a német zöldek vezetőjeként arra szólította fel Manfred Webert, hogy zárják ki a Fideszt a Néppártból. "Minek kell még történnie ahhoz, hogy Manfred Weber végre helyre tegye párttársát, Orbán Viktort" - fogalmazott a Rheinische Postnak adott interjújában a politikus.

16 tartományból 11-ben kormányon vannak a zöldek

A Zöldek azzal a szándékkal vágnak bele a szeptemberi Bundestag-választás kampányába, hogy átveszik Németország vezetését, mivel azonban "a politika nem kívánságműsor", a választók döntik majd el, hogy az egyes pártok mekkora erőre tesznek szert - mondta Annalena Baerbock, hozzátéve, hogy a Zöldek bármely "demokratikus" párttal hajlandóak tárgyalni a közös kormányzásról.

Azzal kapcsolatban, hogy nincs kormányzati tapasztalata, elmondta, hogy ha ez lenne a kormányzati felelősség vállalásának egyetlen feltétele, akkor folytatni kellene a 2013-ban elkezdett nagykoalíciós kormányzást - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) együttműködését - , ami nem tenne jót Németországnak.

Kiemelte, hogy pártja igen komoly kormányzati tapasztalattal rendelkezik, ezt mutatja például, hogy a 16 tartomány közül 11-ben van kormányon. A Zöldek programjáról a többi között elmondta, hogy az állami beruházások felpörgetésével legalább évi 50 milliárd euró értékben kell fejlesztéseket végrehajtani az alapellátások, az infrastruktúra és a digitalizáció területén. A Zöldek külpolitikai elképzeléseiről szólva hangsúlyozta, hogy

értékeken alapuló és határozott, de párbeszédre törekvő módon kell formálni a tekintélyelvű rendszerekhez fűződő viszonyt.

Az "erős akaratú asszony"

Annalena Baerbock tavaly decemberben jelentette be, hogy vállalná a kancellárjelölti feladatot és készen áll a kormányfői munkára.

A kancellárjelölt kiválasztása fegyelmezetten, a nyilvánosság előtt folytatott viták és kiszivárogtatások nélkül ment végbe, ami új a Zöldeknél.

Ezzel kapcsolatban Robert Habeck a hétfői berlini tájékoztatón elmondta, hogy sok, és sokszor nehéz megbeszélést folytatott Annalena Baerbockkal, mert mindketten meg akarták szerezni a kancellárjelöltséget. Ilyen helyzetben a közös sikerhez az kell, hogy az egyik aspiráns hátralépjen - fogalmazott. Hozzátette, hogy

Annalena Baerbock "harcos, fókuszált, erős akaratú asszony, aki tudja, hogy mit akar és szenvedélyesen fogja képviselni a zöld programot a választási kampányban".

A negyven éve alapított párt első kancellárjelöltje éppen negyven éves, politikatudományt és jogot tanult, diplomát a terület egyik legtekintélyesebb egyemén, a London School of Economics and Political Science-en (LSE) szerzett, 2013 óta a Bundestag tagja, 2018 óta a Zöldek társelnöke, a Berlin melletti Potsdamban lakik férjével és két közös kislányukkal.

Szorosan a CDU/CSU mögött

A Zöldek azért állítanak kancellárjelöltet, mert először indulnak Bundestag-választáson a kormányfői tisztség megszerzésének esélyével. Országos választói támogatottságuk a legutóbbi mérések szerint 20-23 százalékos, a második helyen állnak a 29-31 százalék körüli támogatottsággal rendelkező CDU/CSU mögött.

A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötték össze.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt - vagy pártszövetség - azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

Baerbock jelöltsége nem csak a Zöldek általános társadalmi népszerűsége miatt kiemelten fontos, hanem azért is, mert hosszú idő óta először a CDU/CSU nem egyértelmű abban, hogy kit is szándékozik jelölni Merkel utódjának a kancellári székben. Miközben a pártelnökségért folytatott harcban egy hajszállal, de Armin Laschet került ki győztesen, a bajor testvérpárt vezetője, Markus Söder is jelentkezett kancellár-jelöltnek, népszerűségben pedig az utóbbi megelőzi az elsőt. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!