hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olajpénzből a klímaváltozás ellen: ökoforradalmárok támadása
Festménygyalázásokkal mentenék meg a Földet
Olajpénzből a klímaváltozás ellen: ökoforradalmárok támadása

Klímaaktivisták paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című világhírű festményét a londoni Nemzeti Galériában,(Forrás: Youtube / Washington Post)

2022. 11. 03.
Új trend figyelhető meg a klíma­aktivisták tevékenységében az elmúlt hetekben. Greta Thunberg iskolakerülő protestmozgalma után gombamód szaporodtak el olyan demonstrációk, amelyek azzal igyekeznek mindenkinek a figyelmét felhívni a klímaváltozással kapcsolatos ügyekre, hogy felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat tesznek látszólag tönkre, vagy tárgyakhoz ragasztják magukat tiltakozásképpen.

A tiltakozók festményeket öntenek le levessel vagy dobálnak meg krumplipürével, valamint nagy értékű tárgyakhoz, illetve az aszfalthoz ragasztják magukat azért, hogy még inkább kifejezzék nemtetszésüket a fosszilis energiahordozók használata miatt. Történt ilyen demonstráció a Ma­dame Tussauds panoptikumban, ahol III. Károly viaszbábuját kenték össze tortával a Just Stop Oil nevű csoportosulás aktivistái. A Z generációhoz tartozó aktivistákból álló csoport azt követeli a brit kormánytól, hogy ne adjon ki újabb olaj-, illetve gázkitermelési licenszeket és koncessziókat.

Egy héttel korábban a csoport aktivistái torlódást okoztak egy forgalmas hídon a Temze fölött, amit aztán ennek köszönhetően le is zártak. A hídincidenst megelőzően pedig Vincent Van Gogh Napraforgók című festményét öntötték le paradicsomlevessel a Londoni Nemzeti Galériában.

A megmozdulások nem most kezdődtek, viszont októberben új lendületet kaptak. Több európai nagyvárosból érkeznek a hírek, hogy egyik demonstráció történik a másik után. A Just Stop Oil aktivistái júniusban már próbálkoztak azzal, hogy egy másik Van Gogh-festmény, a Virágzó barackfák keretéhez ragasszák magukat a londoni Courtauld galériában, júliusban pedig John Constable The Hay Wain című festményének keretéhez ragasztották magukat, miután az eredeti festményre ráragasztottak egy saját verziót, amelyen a képen látható tájat durva környezetszennyezés nyomai csúfítják el. Ugyancsak júliusban a londoni Királyi Akadémián a csoport tagjai Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményének egyik másolatának keretéhez ragasztották magukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!