Orbán erre hivatkozva kérte a szerb elnököt, hogy engedjék szabadon a fogvatartott három koszovói rendőrt
Orbán erre hivatkozva kérte a szerb elnököt, hogy engedjék szabadon a fogvatartott három koszovói rendőrt

Facebook/Orbán Viktor

2023. 06. 21.
Orbán Viktor miniszterelnök megkérte Aleksandar Vucic szerb elnököt, fontolja meg annak lehetőségét, hogy Szerbia szabadon engedje azt a három koszovói rendőrt, akit a múlt szerdán fogtak el Szerbiában. A magyar kormányfő erről kedden Palicson beszélt, ahol megalakult a Magyar Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács.

A miniszterelnök az eseményt követő sajtótájékoztatón a koszovói helyzettel kapcsolatban rámutatott: Magyarország figyelemmel követi az ott történteket, és látja azokat a sérelmeket, amelyeket a szerbek elszenvednek. Mint mondta, elfogadhatatlannak tartja a nemzetközi közösség részéről, hogy egy kevesebb mint négyszázalékos részvétellel lezajlott választást legitimként fogadjanak el. A magyarok látják és értik a problémát - húzta alá. 

Egyben arra kérte Aleksandar Vucic szerb elnököt, hogy fontolja meg annak lehetőségét, hogy Szerbia szabadon engedje azt a három koszovói rendőrt, akit a múlt szerdán fogtak el Szerbiában.

Véleménye szerint ugyanis ez segítene Szerbiának a nemzetközi politikában. Ez utóbbi kérésre a szerb köztársasági elnök azt válaszolta, hogy az elfogott rendőrök ügye a szerbiai igazságszolgáltatási szervek hatáskörébe tartozik.

A magyar-szerb kapcsolatokról szólva Orbán Viktor kiemelte: amint Magyarország és Szerbia rájött arra, hogy nem lehetnek a történelem foglyai, azonnal elkezdett fejlődni az országok közötti kapcsolat. Orbán Viktor kiemelte, hogy ez volt a harminckettedik alkalom, amikor Aleksandar Vuciccsal találkozott.

A palicsi találkozón tizenkét együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szerb fél.

Ezek között magára a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítására vonatkozó dokumentum is szerepel, emellett pedig a külügyi együttműködésre, a határvédelemre, a határforgalom ellenőrzésére, a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték kiépítésére, az európai integrációra, a minősített adatok cseréje és védelmére, az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, a védelemre, valamint a vámügyi együttműködésre vonatkozó megállapodásokat írták alá az illetékes miniszterek és intézményvezetők. Szerződés született e mellett a Szerbiai Gázművek és az MVM között a közös SERBHUNGAS Újvidék Kft. megalakításáról.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!