Orbán az EU-csúcson közölte, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni
3 feltétel ugyanis nem teljesült a 7-ből
Orbán az EU-csúcson közölte, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni

Facebook/Orbán Viktor

2023. 12. 14.
Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni "akármi is az ajánlat" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: a magyar álláspont nagyon világos. "Ha bővítésről beszélünk, akkor a magyar álláspont azt mondja, hogy ez egy érdemalapú, szofisztikált, jogi eljárás" - fejtette ki.

Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszerelnök azt mondta, a bővítésnek vannak feltételei, ezek nem teljesültek. Közölte: az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. Szavai szerint erre később kell visszatérni, amikor - mint kiemelte - a feltételek már teljesültek.

"Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat" - tette hozzá Orbán Viktor. Kérdésre válaszolva kifejtette: a bővítés nem elméleti kérdés, a bővítés jogilag meghatározott folyamat, melynek feltételei vannak.

Az EU hét ilyen feltételt kér számon, amelyből Ukrajna ez idáig az Európai Bizottság értékelése szerint négyet teljesített. Mivel a brüsszeli testület álláspotja szerint három feltétel nem teljesült, nincs itt az ideje Ukrajna tagságáról tárgyalni - jelentette ki.

"A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol"

- fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: a bővítéssel kapcsolatban Magyarországnak nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni.

Az Ukrajnának szánt, négyéves időszakra szóló 50 milliárd eurós tervezett uniós finanszírozásról a miniszerelnök azt mondta, az országnak szánt rövid távú támogatást az EU már elfogadta a költségvetés terhére. Egy nagyobb összegű és hosszabb távú támogatásnak azonban az uniós költségvetésen kívül kell szereplenie. Ez esetben Magyarország kész lenne azt támogatni - mondta.

Mivel a rövid távú támogatás már jóvá van hagyva, az EU nincs időszűkében - emelte ki a miniszerelnök, majd hozzátette: Magyarország nem köt össze egyetlen magyar ügyet sem Ukrajnával, vagy más kapcsolatos ügyekkel.

(MTI / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!