Nemváltó műtétek elvégzésére kényszerítené a hívő orvosokat a Biden-kormány
Xavier Becerra egészségügyi miniszter fellebviteli bíróságra vitte az ügyet
Nemváltó műtétek elvégzésére kényszerítené a hívő orvosokat a Biden-kormány

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 22.
Xavier Becerra egészségügyminiszter a nyugati-parti 9. Körzeti Fellebbviteli Bírósághoz fordult, hogy rákényszerítse a keresztény orvosokat a nemváltó műtétek elvégzésére. A bíróság korábban úgy határozott, hogy a Biden-kormány "lelkiismeretük és szakmai orvosi szakvéleményük megsértésével nem kényszerítheti a vallásos orvosokat és kórházakat a nemváltó eljárások végrehajtására".

A Biden-adminisztráció arra akarja ugyanis rákényszeríteni az orvosokat, hogy nemváltó beavatkozásokat végezzenek el minden páciensen, akin mentálhigiénés szakember utal hozzájuk.

A törvényt több mint 19 ezer egészségügyi szakember, vallási szervezet és kilenc állam szövetsége támadta meg Texasban és Észak-Dakotában.

Mindkét állami bíróság a hitükre hivatkozó tiltakozók javára döntött, és megtiltotta a kormánynak, hogy arra kényszerítse az orvosokat, hogy olyan nemváltó orvosi eljárásokat hajtsanak végre, amelyek ellentétesek vallási meggyőződésükkel.

Szó sincs arról, hogy a "transznemű" páciensek ellátását tagadnák meg ezzel az orvosok, hiszen minden esetben ugyanúgy ellátják őket, minden bárki mást, lelkiismeretük azonban nem engedi, hogy hitükkel ellentétes lépésben asszisztáljanak nemváltásukhoz, hiszen

a Biblia tanítása szerint az ember neme fogantatáskor dől el, és az, hogy férfi vagy nő, később nem változtatható meg. 

Becerra fellebbezést nyújtott be az észak-dakotai keddi ítélet ellen, amelyben felperesként szerepel az Irgalmas Vallásos Nővérek és a Katolikus Juttatási Egyesület. Az egészségügyminiszter másodszor vett részt apácák perében, miután részt vett a Catholic Little Sisters of the Poor elleni perben, ami vallási meggyőződésük ellenében arra kényszerítette volna őket, hogy finanszírozzák pácienseik fogamzásgátlóit.

2017-ben beperelte a Trump-kormányt is, hogy a vallási kifogásokkal élő munkáltatókat beosztottaik fogamzásgátlóinak megfizetésére kényszerítse. 

A NEMVÁLTÁS VESZÉLYES ÜZEM

A témában már hónapok óta zajlik a harc a gyermekjogok és a transzjogok védelmezői között.

Ahogy arról a közelmúltban a Hetek is beszámolt, tavaly decemberben a brit felsőbíróság úgy határozott, hogy a 16 éven aluli, nemváltoztatáson gondolkodó tinédzserek nem elég érettek ahhoz, hogy pubertásblokkolók szedése mellett döntsenek.

A 23 éves Keira Bell nyújtott be keresetet az intézet ellen, ahol tinédzser korában hormonterápiát kapott, és úgy érzi ezzel elrontotta az életét. Rendkívül örült döntésnek, melyben "a józan ész győzedelmeskedett", és ami "megvédi majd a sebezhető fiatalokat".

"Bárcsak hoztak volna ilyen döntést mielőtt beleegyeztem volna a pusztító pubertás-blokkolók kísérleti kezelésébe. Nagyon máshogy nézne ki most az életem"

- jelentette ki Bell. 

A Newsweek hasábjain februárban egy "transznemű férfi" saját történetén keresztül illusztrálta, milyen súlyos  következményekkel járhatnak a nemváltó műtétek, és miért nem kellene a gyermekeket erre bátorítani.

(Postmillennial/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!